2021. augusztus 5., csütörtök

Kerti helyzetjelentés


A legutóbbi bús bejegyzésem után ezúttal visszatérek az eredményesebb vonalra és ahogy egy hónapja ígértem, újabb kerti beszámoló következik. (Bár ezt gondolom a címből már kitaláltátok.)

A június elején kiültetett paradicsom és paprikapalánták óriásit nőttek egy hónap alatt. Időközben a beszerzett szalmával bemulcsoltuk a földet, így kevesebb locsolásra van szükség és a gaz gazok sem  burjánzanak annyira. Nagyjából 20 perc alatt át lehet nézni és kihúzkodni az itt-ott megjelenő példányokat. 

Nemcsak, hogy megnőttek de bőven akad rajtuk termés is. Itt egy TV paprika nevelgeti gyermekeit. Még hagyom egy kicsit, hadd nőjenek. 


A paradicsomok is tele vannak, de egyelőre még csak zöldikék. 


Júliusban vetettem még két sor babot is, hátha nem lesz elég a korábban vetett. Az uram nagy szárazbab rajongó és eddig még nem sikerült értékelhető mennyiséget termesztenem. Talán majd most. 


A napraforgóim az égbe törnek. Szerintem már olyan 2,5 méter környékén járnak. Folyamatosan törögetem le az alsóbb leveleket és a hónalj hajtásokat, hogy inkább a tányérra koncentráljanak. De még csak most kezdenek megjelenni. Nem tudom, hogy lesz-e belőlük valami. Mindenesetre jól mutat a napraforgó sorfal. 


Hát uborka és sütőtök fronton beindult a dzsungelesedés. Itt nincs is szükség talajtakarásra, megoldják ezt önállóan. Csak győzzem locsolni őket. 


Viszont a babokat is bemulcsoztuk, mert a július közepi eső elött már kezdtek sárgulni, kókadozni. Egyébként tudtátok, hogy talajtakarás nélkül a kilocsolt víz 90 %-a egyszerűen elpárolog és csak 10 %-ot tudnak a növények hasznosítani? Viszont, ha takarjuk, akkor megfordul az arány. Azóta sokkal szebben is néznek ki.


A babok mellett 2 sor krumpli, majd újabb tök dzsungel, amit kiegészít még 3-4 darab cukkini növény is. 


Még csak július vége, de a cukkinik már mos is gigantikusak. Eddig már rengeteg termést takarítottunk be róla, cukkinit ettünk cukkinival. Remélem lesz még folytatás. 


Az eper ágyások kapálás, gyomlálás után szintén megkapták a szalmatakarójukat. Így kicsit ők is magukhoz térhettek, bár néhány tő egyszerűen kiszáradt a csapadék hiány és locsolási kapacitás hiány miatt. Szerencsére az eperkék gondoskodnak szaporulatról, augusztusban majd a friss hajtásokkal szépen kipótolom a hiányokat. 


Eddig nem tudtam, de most már megjegyeztem, hogy a hagymákat hagyományosan Anna napkor szokták felszedni. Mi végül egy héttel előbb megtettük ezt (a gyerekes beszámolóban említettem), mivel a sok eső miatt a szárak nem száradni, hanem rohadni kezdtek.

Most egyelőre a kerti konyha teteje alatt száradoznak. A mennyiségük messze meghaladja a tavalyi termést nemcsak darabszámra, hanem méretre is. 


Ilyen szép példányokat lehet homokos talajon termeszteni, persze ha előtte kapott egy kis érett trágyát, meg még rendszeresen vizet is. 


A hagyma helyén időközben teljesen elburjánzottak a nem haszonnövények. Bár a zöme kövér porcsín volt, ami ehető növény és  igazi vitaminbomba és omega-3 zsírsavakban is gazdag. A malacaim jártak jól, mert ők ehették meg az egész mennyiséget. Egyébként van még bőven a kertben, csak ott szedem ki, ahol veteményezni akarok. Egyébként ők maguk a talajtakarók. 

Szóval a hagymasorok helyére került téli retek és télire való cékla két-két sorban. A retkek már elő is bújtak. Minden nap szorgalmasan locsolgatom őket, a múlt héten pedig már egy Neem olajos permetezést is kaptak, különben mire észbe kapnék a földi bolha vagy mifene már meg is zabálja a kis leveleiket. 


A szomszéd birtokról kapott paradicsom palánták is szépen megnőttek, ezeket valamivel korábban ültettem ki,  és már támasztékot is igényeltek. 


Itt van néhány különleges fajta, köztük ez az érdekes, fekete paradicsom. Csak azt nem tudom, mikor számít érettnek. 


A sóska továbbra is burjánzik. Nagyjából hetente lehet szedni belőle egy adagra valót. És  csak alig pár tőről beszélünk. 


A kiszedett borsó helyét sem hagytam parlagon. Ide petrezselyem és répa került. Nem valami sűrűn keltek ki, de azért akad néhány. Ezeket is naponta kell locsolgatnom, hogy életben maradjanak. 


Apró répa növénykék. 


Ezek pedig a tavasszal vetett répák. Abból idén nagyhatalom vagyunk. Nem győzöm ritkítani, mégsem fogy. Pedig már rendszeresen eszünk vacsira mustáros-mézes mártásban sült zsenge répát. Egy kis vajaskenyérrel isteni finom és még laktató is. 


A tavalyi paradicsom növények elhullott magjából kikelt úgy 5-6 növény. Ezek is olyan óriásira nőttek már, hogy karózni kellett őket. 


Végül pedig bemutatom életem első uborka eltevését. Eddig ez a három üveg készült (közben sajnos az egyik megforrt, de Kancsikám és Kocamama nagyon jó ízűen belakmározta.) Most pedig vár rám egy lavórnyi újabb eltenni való. Szóval az uborka is abszolút sikerszám az idén. Persze a nagyobbakból készült már egy 4+2 literes kovászos ubi adag is. Tavaly mindösszesen egy 4 literes üvegbe való mennyiséget tudtam kovászolni. 


Tá dááám! Életem első értékelhető minőségű céklái már lesavanyítva. Volt gömbölyű és hosszúkás is. Végre normál méretűek, most már csak a mennyiségen kell dolgozni. De hát ezért vetettem még két sorra valót. 

Közben persze ezerrel takarítom be a fűszernövényeket is. A fagyasztómban egy komplett fiók csak ezekkel van tele: zsálya, bazsalikom, menta, metélő hagyma, petrezselyem, borsikafű. Ezenkívül folyamatosan szárítom is őket.

Ennyi volt tehát a július kertbeszámoló. Összességében elmondhatom, hogy életünkben ilyen szép kertünk még nem volt. Sokkal több időt tudtam a gondozására fordítani és ezt és persze a sok finom trágyát meghálálta a már eddig is bő  terméssel. De hol van még a szezon vége. Nagyjából egy hónap múlva visszatérek egy újabb helyzetjelentéssel. Addig is további kellemes nyarat kívánok minden kedves olvasómnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése