2023. május 6., szombat

Minden egyéb áprilisról


Az április hónapunk igen aktívan telt. Nagyon sok betervezett feladatot sikerült elvégeznünk. Ezért roppant elégedett vagyok magunkkal. Az állatbirodalom takarítása, kecskék körmölése, utcai kerítés javítása, szemét elszállítás továbbá az istálló folytatása mellett még egy sor dologgal végeztünk. Ezekből következik a mai képes beszámolóm.

A márciusi sastámadás után szegény megmaradt pipikéim szobafogságban voltak a röpdében, mivel nem mertük megkockáztatni egy újabb támadást. A Raschel háló időközben megjött és szerencsére pont itt voltak az unokatesómék vendégségben és mindjárt befogtuk őket egy kis munkára.

A fiúk lefúrták a sarokoszlopokat és megcsinálták a vázat a kifeszítendő hálónak.


Majd estefelé szélcsendben immár négyesben nekiálltunk kifeszíteni a hálót, amit hárman tartottunk, míg Gábor megtűzte tűzőgéppel.


Majd erre következett még egy rögzítő léc körben, hogy tartós maradjon.


Utána vissza is állítottuk a pipik villanypásztorát és már jöhettek is ki a csajok. 


Április utolsó napján bővítettük is az állomány. Megérkezett ez a 6 darab 10 hetes madárka. Egyelőre jól érzik magukat. Pár nap után már kimerészkedtek a zöldbe is.

Ami viszont rossz hír, hogy két napja az egyik tyúkocskám váratlanul elhalálozott. Mindenféle előjel nélkül reggel holtan találtam a házikóban. Szóval baromfi fronton továbbra is mindenféle nehézségek sújtanak. De egyszerűen semmi nem tudja elvenni a kedvünket. Addig próbálkozunk, amíg sikerülni fog. 

A vendégek segítőkészségét kihasználva vadkerítés javításba is bevontuk őket. Szerencsére igen lelkesek voltak, különösen Zsombor, aki nagy élvezettel traktorozott a birtokon fel-alá. 


Ritka kép, amikor ketten együtt látszunk munka közben. Épp dróttal rögzítjük a dróthálót a felszögelt staflihoz.


A kerítésen túli területünk nagyjából a háttérben látszó nagy fákig terjed. Jól látszik, hogy az egész víz alatt áll. Korábban ez is erdő besorolású volt, szerencsére kivették, így most nem kell vele különösebben foglalkoznunk. Viszont az idén télen, tavasszal lehullott csapadék jelentős mennyiségét mutatja, hogy itt most ekkora víz áll. Erre kb. öt éve nem volt példa. 


Az egyik sarok meggyalázva: a drót lenyomva, megszaggatva javítás előtt. 


A drót "újrafonva", két staflival megerősítve. Másfél héttel a javítás után még egyben van. 


Az erdőtelepítések óta először már április végén feljutott a gazda a csemetésbe, hogy megápolja. Sajnos a szederinda és a zanót továbbra is jelentős számban van jelen a területen. Ezért ezeket időben le kell kaszálni, hogy ne terjedjenek tovább.

A korai időpontnak hála a növények még igen zsengék voltak, így pár nap alatt szinte az egész területtel végezni tudott. Megkönnyítette a munkát az is, hogy a csemeték még jól látszottak, nem kellett gúvasztania a szemét, hogy nehogy azokat is kivágja.

Az akácos területtel kezdte, ahol a fácskák közben szépen kizöldültek. Így képen nem tudom mennyire jön át, de nagyon szépen látszanak a sorok. 


Itt éppen a tölgyes északi dombját kaszálja, ahova  dréncsöves telepítés nagy része történt. 


Kaszálás után ilyen szép a terület.


Az utóbbi pár meleg napnak köszönhetően a tölgyfácskák is éledezni kezdtek. Az egyik frissen telepített csemete már ilyen szép "lombkoronát" hozott.

Április utolsó hetében nagy nyüzsgés volt itt nálunk a birtokon. Ugyanis az E-ON oszlopcseréket hajtott végre a területünkön. Volt egyszer ez a nagyon rusnya négylábú förmedvény, meg még 2 szimpla faoszlop, ami kiszolgálta az idejét. 


Ennek a munkának az elvégzését nyilván el kellett tűrnünk, bár nem örültünk neki, hiszen ahogy a képeken is látszik nem kevés jármű vonult fel a területünkön. Összeszámoltam, volt amikor egyszerre 12 különféle jármű járkálta keresztül-kasba a frissen boronált gyönyörűen alakuló legelőnket. 


Mindenhol is álltak járművek.


Íme a munkavégzés eredménye. A ronda faoszlopok eltűntek. Helyettük van "szép" betonoszlop. Amit viszont senki sem ért, hogy miért fut a mi területünkön párhuzamosan egymással vagy kétszáz méteren a vezeték.


Számunkra  és az E-ON számára is az lett volna a legjobb, ha a ronda és elkorhadt oszlopokat kiszedik és az elágaztatást a területünkön kívül oldják meg. Így nálunk három oszloppal kevesebb lenne. Az E-ON megspórolhatta volna a három oszlopot, a telepítés költségét meg még vagy 600 méter vezetéket és az elosztónál keletkező esetleges meghibásodást az aszfaltos útról tudta volna javítani. 

Sajnos a sok nehéz jármű jelentős károkat okozott a legelőben. Sok helyen annyira lejárták, mély nyomvályúkat okozva, hogy ott idén bár biztosan nem lesz széna. 

Volt, ahol akkora mélyedés keletkezett, hogy feljött a talajvíz. Szerencsére visszamaradt annyi homok a vállalkozónál, hogy azt bele tudták a gödörbe teríteni. Mondjuk kell idő mire regenerálódik a terület. 

Szerencsére viszont a vállalat korrekt olyan szempontból, hogy az általa okozott kárt megtéríti. Így mi is benyújtottuk már a kárigényünket. Ehhez is készültek a fenti képek. A területgazda már fel is hívott, hogy elkészíti a jegyzőkönyvet és elfogadják az általunk igényelt összeget. 

Ennyi volt tehát az április. Májusban tovább folytatódnak a munkálatok, elsősorban az istállóra koncentrálva. A nagy terv most az, hogy a kaszálásig elkészüljünk legalább annyira, hogy a kecskék már leköltözhessenek. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése