2025. október 28., kedd

Önellátás a valóságban


Málnáskert létrehozásával az volt a célunk, hogy  a különféle rendszerektől minél inkább függetlenül, az önellátást minél szélesebben megvalósítva élhessünk. Azzal nyilvánvalóan tisztában voltunk, hogy a szó szoros értelmében vett önellátás megvalósíthatatlan. Az energetikai önellátás nagyjából megvan, bár most, hogy lejárt a 10 év a napelem üzembehelyezése óta már nekünk is küldözget számlát az E-ON, de azt majd csak egy év múlva tudjuk meg, hogy mennyiben fog változni az áramköltségünk. 

Az önellátás ezen kívül az élelmiszer önellátásra vonatkozik. Itt persze megint van egy csomó dolog, amit képtelenség otthon előállítani, pl. cukor, só, fűszerek, rizs, kávé, tea. Ezeket értelemszerűen nekünk is meg kell vásárolnunk, már, ha akarjuk fogyasztani ezeket. És igen, akarjuk.

Viszont 10 év alatt eljutottunk oda, hogy a legtöbb főzni való recepthez van valamink, amit mi állítottunk elő. Van amikor csak egy-két dolog saját, de van jó pár olyan étel is, amibe jóformán csak a fűszerek boltiak.

Nemrégiben készítettem egy fotósorozatot, ami nagyjából egy hét ebédjeit tartalmazza. Így gondoltam készítek egy kis képes beszámolót, hogyan is néz ki ez az önellátás a gyakorlatban.

Rántott cukkini tartármártással. Itt a cukkini és a panírozáshoz szükséges tojás saját termék.

Tyúkhúsleves házi cérnametélttel, valamint főtt hús meggymártással. Ez az egyik olyan étel, amiben szinte minden saját. A hús és az összes zöldség, csak a só és a szemes bors az, ami kívülről jött, ja és még a cérnametéltbe való liszt, valamint a meggymártás alapanyagai.

Sütőtökös rizottó pirított baconnel és gombával. Itt a hagyma, fokhagyma, sütőtök, valamint az erődben gyűjtött őzláb gomba saját, a rizst és a bacon szalonnát vásároltuk csak hozzá. 

Spenótos-baconos pite szőlős répasalátával. A pitéből a hagymás spenótos alap és a tojás háztáji, a salátából pedig a répa jött közvetlenül a kertből.

Sült kakasmáj lilahagymával és cibattával. A pékáru nem saját sütés.

Grillezett csirkemell és kecskesajt lilahagymás kukoricasalátával. A salátához szükséges tartármártás alapanyagai a vásárolt termékek.

Mivel az elkészített kukorica saláta és a bepácolt csirkemell sem fogyott el első alkalommal, ezért másnap a fenti menüt megfejeltem még az utolsó kis cukkini, valamint a malacoknál talált csiperke gomba meggrillezésével. Mondhatom igazán pazar lakomát csaptam belőle. 


Ez lett volna tehát egy kis ízelítő a kisebb vagy nagyobb részben saját termékekből készült ételekből. Persze ezeken kívül itt van még a rakott krumpli, a chili con carne, lasagne, paprikás krumpli, különféle sült húsok, amikhez szinte alig kell valami külsős alapanyag és sok egyéb tökös, kukoricás, spenótos étel.

Tehát 10 év után eljutottunk oda, hogy hústermékekből, füstölt áruból, zsírból teljesen önellátóak vagyunk. A bacon szalonna az egyetlen, amit továbbra is rendszeresen vásárolunk, valamint halféléket. Zöldségeket illetően hagyma, fokhagyma, krumpli, sütőtök, cukkini, uborka, sóska, spenót, szárazbab tekintetében már az egész éves szükségletet sikerült biztosítanunk. Több zöldségféléből pl. répa, zöldség, paradicsom, paprika, csemege kukorica részben tudjuk fedezni az igényeket. A kecskéktől  nagyjából az év felében van tejünk, joghurtunk, sajtunk és tojást is csak 10 darabot vettünk az idén, mikor húsvét előtt hirtelen sztrájkba léptek a tyúkjaink. Szerencsére azóta olyan tojásbőség van, hogy még eladásra is jut belőle. Az egyetlen, számunkra igen fájó dolog, hogy 10 év után sincs semmilyen gyümölcsünk. Többször is ültettünk már gyümölcsfákat, sajnos vagy a vadak, saját kecskék vagy a szárazság végzett velük. Így a további szintlépés feladata a gyümölcstermesztés beindítása, valamint a zöldségtermesztési időszak nyújtása fóliasátorral és a wallipinivel.

Szóval még van hová fejlődnünk, de szerintem már most is jó úton vagyunk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése