2016. március 5., szombat

Hurrá, itt a tavasz!

Ma legalábbis elég kellemes napunk volt, bár reggel még deres volt a táj. A legelőnk is vad zöldellésbe kezdett a kecskék legnagyobb örömére. Ma egész nap "szobafogságban" voltak, mert ha kiengedjük őket szabadon legelészni rögtön a ház körül lábatlankodnak és lesik, hogy mikor tudnak belógni. Mert hiába a friss fű, azért szívesen csemegéznének időnként a lucernaszénából, amit bent tárolunk a házban (hol máshol) és ők ezt természetesen nagyon jól tudják. Végül persze megesett rajtuk a szívünk, mert Tündér egész nap keservesen reklamált, hogy ki akar jönni, hiába volt előttük a friss széna, úgyhogy délután az egész banda kint legelészett. Épp akadt egy önkéntes kecskepásztor (a vízszerelő kisfia személyében), aki nem engedte őket a ház közelébe.

Időközben készült még egy etető, mert Lili erőfölényével visszaélve sokszor elzavarta Tündért a kajától.


Anya és lánya reggeli közben az új etetőnél.



Érdekes, hogy Lili a kicsit sosem zavarja el és békésen tűri Zizi baba incselkedéseit és szemtelenségét. 




 Lilikénknek sincs sok hátra a várandósságából (el kezdetek nőni ugyanis a cickói). De persze pontos dátumot nem tudunk.

Az elmúlt három hétben is haladtunk azért az építkezéssel. Az északi oldalon is elkészült a tégla lábazat alapja.


Időközben kőművesünk  körbe ért a teljes házkerületén a bontott tégla lábazattal.




Ma pedig nagy üzem van a ház körül. Elárasztottak minket a "szakik", ami eddig nem túl gyakran történt.

A kőműves a lábazat fugázásával múlatja az időt. A nyugati oldalon már el is készült.


A vízszerelő az utolsó simításokat végezte a nyomó- és lefolyócsövek szerelésével.

Itt tekeredik a kígyó a háztartási helyiségben.
 


És végezetül ma végre a villanyszerelők is megjelentek és elkezdték a ház becsövezését. Holnap be is fejezik és utána kezdődhet a vakolás.


Persze mi sem tétlenkedtünk. Elkezdtük a padlásdeszkák rögzítését a tornác felett, majd félbe is hagytuk, ugyanis kifogytunk az anyagból. Irány a fakereskedés, persze 20 cm széles deszka nincs, így padlóból gyártottuk le a hiányzó darabokat egy asztalos műhelyben. Ha már ott voltunk mindjárt "kigépeltük" az anyagot a hat darab belső ajtó tokjához, amit itthon csak össze kell rakni és beépíteni. 

Mint tiszteletbeli asztalos segéd aktívan közreműködtem az anyagok elszedésében. Persze a gyalugép "rossz"oldalára kerültem és én kaptam a nagyja port és forgácsot. Erre mondta drága egyetlenem: ja, tanultál volna tovább és akkor te etethetnéd a gépet. Hahaha!!!

Kezdődik az esti szertartás  a "lányokkal".

Gazdi kezében a "becsalival" (jó fajta gabona csemegével)



Itt már a karámban Tündér az esti csemegéjét fogyasztja (persze a kicsi ebbe is beletorkoskodik). Korpa és víz keverékét lefetyelik, ami a tejtermelés serkenti.


 Mint a malacok.



Azért a kicsinek még a szopizás a fő táplálék (még vagy két hétig). Utána kezdődik  a leválasztás és végre nekünk is jut a tejecskéből.



 Most Lili vette alaposan szemügyre mi is van a gazdi kezében.



És végül, de nem utolsósorban megkezdtük a gyümölcsfa projekt előkészítését. 18 gödör kiásva. Holnap folyt. köv. Hétfőre pedig már le van beszélve egy nagy kertészettel, hogy megyünk gyümölcsfákért és egy kertészmérnök segítségével összeállítjuk  a kívánt fajtákat. Szomszéddal lebeszélve, hogy kapunk jófajta istállótrágyát a fák alá. 





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése