2019. augusztus 20., kedd

Mi történt még júliusban


A lakókocsi eladás körüli mizéria, a lekvárbefőzés, cefregyűjtés, a birtok kaszával és kapával történő rendben tartása mellett azért történt még egy s más. Ebben a bejegyzésben ezeket gyűjtöttem össze.

A lakókocsi eladásával kapcsolatosan annyira belejöttünk a pakolásba, hogy a ház körüli környezet további rendezése érdekében eltüntettünk még egy-két dolgot. Például ezeket a ház építéséből visszamaradt födémgerendákat. 

Ezek letakarva itt parkoltak már lassan négy éve. Gondoltuk most inkább beszállásoljuk őket az istálló teteje alá az itt ott összegyűjtött egyéb anyagokkal együtt.


A kicsomagoláskor a gazdát némi meglepetés érte méghozzá darazsak képében. A fekete fólia leple alatt jó pár darázsfészek lapult. A kicsomagoláskor persze rögtön támadásba lendültek és jó pár csípést ki is osztottak. A hagyma azonban nagyon hatásos darázscsípés ellen. Egy tízperces bedörzsölés után csökken a duzzanat és a fájdalom is.

A munkát azonban el kellett végezni és valami hatásos védekezésre volt szükség. Darázsirtó spré hiányában maradt a magasnyomású mosó. Azzal üldözte el a kis gonoszdi támadókat.


A tornácon is kicsit rendezettebb képre vágytunk. Meg persze a lábazat kőbalzsamozása miatt is útban voltak bizonyos dolgok. A gyalupadnak és ...


... a pinceajtó gyártásból megmaradt tölgyfa padlóknak is mennie kellett.


Menetkészen minden felpakolva az utánfutóra.


A rendrakás mellett jutott még idő egy 1 m3-es terménytároló összeállítására is. Ugyanis aratáskor 45 Ft/kg áron lehet hozzájutni a különféle gabonákhoz, míg a terményboltban most már 65 Ft/kg-os áron lehet megvenni. A terv az, hogy ilyen tárolóból készítünk még 2 darabot és így három fajta különböző gabonából nagyjából 20 mázsát be tudnánk tárolni. Ezzel jelentős összeget és ráadásul időt is megtakarítanánk, mert nem kellene olyan gyakran terményért beutazni a legközelebbi városba, ami körbe 40 km.


A láda oldalaihoz felpakoltuk a faanyagot.


Íme a kész doboz már csak a lábak hiányoznak. A teteje felhajtható lesz és majd készül még rá egy kis felhúzható ajtócska, amin keresztül hozzá lehet jutni a tartalmához.


Tovább folyt a ház lábazatának kőbalzsamozása is. Ehhez azonban a keleti oldalon egy kis takarításra volt szükség. Amikor két éve az agyagot hozták a födémszigeteléshez sajnos a szegélyre is jutott az agyagból. Így most 4-5 méteren kihamupipőkéztük a kavicsokat a sárból.


Majd a Sterimovval le is mosta a lábazatot és a tégla szegélyt.


Elég látványos lett a különbség. Előtte és ...


... utána.


Ezek után jöttem én a kis felszerelésemmel: drótkefe, porolóecset, kőbalzsam és leápoltam a lábazatot.

A keleti oldal immár kulturált állapotban.


Azóta már körbe értem az egész házon. Ami azért nem kis munka volt számomra. Nagyjából 50 folyómétert 60 cm magasan plusz a párkány végig drótkefézni, portalanítani és lefestegetni a védőcuccal.

Itt a déli oldalon. Eléggé látványos a különbség a kezelt és a még kezeletlen rész között. 


A következő lépcsőben a tornác burkolatának hibás tégláit kell kicserélni és akkor azt is le tudom majd kezelni.

Ez pedig itt a malacok munkálkodásának eredménye.


Mivel a lakókocsi eladása miatt a sátor nem állt meg magában, azt is ki kellett pakolni. A takarmányos hordók és a daráló a kerti konyha támfalához költözött. A malacok azonban nagyon szemfülesek és a daráló környékén kiszóródott szemeket és a darát minél alaposabban fel akarták takarítani, ezért nem voltak restek és szépen apránként elbontották a térkövet.

Ez még a kisebbik baj, de a darálót is kiborították a helyéről. A már így is toldozott-foldozott garat ripityomra tört. Még szerencse, hogy a szomszéd birtokról korábban már kaptunk néhány cserealkatrészt. Így a daráló most ép, viszont beköltözött a pincébe. Ahonnan csak a darálások idejére jön elő.

Az újra rakással viszont addig nem is foglalkozunk, amíg kincsiny kondánk szabadon garázdálkodhat. Ha leköltöztek a végleges helyükre, akkor majd foglalkozhatunk ezzel a témával.

Eddig jutottunk tehát júliusban. Az augusztusi események is érkeznek majd szépen sorban. Továbbra is próbálom magam tartani a 6-7 naponkénti beszámolókhoz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése