2022. november 21., hétfő

Őszi munkálatok a kertben I.

 

Az ősszel esedékes kerti munkálatokkal még mindig nem végeztünk, ezért részletekben fogok beszámolni róla. Nem lustaságból, vagy nemtörődömségből van ez így, hanem mert millió egyéb dolgot is intézni kell:

- tűzifát leszállítani rokonságnak, 

- kerítés, karámjavítás,

- sövényültetés,

- kecskevágás, disznóvágás stb.

Meg hát itt volt a gombaszezon is októberben. Melynek eredményeként a fagyasztóban csücsül jó pár kiló gomba szeletelve, aprítva és panírozva. Meg 1,5 üvegnyi (5 literes) szárított gomba is ücsörög a tálaló szekrény tetején. 


Hát igen ez volt a kiinduló állapot. Az eperágyás konkrétan egy szőnyeggé vált, csak nem gyepből, hanem eperből. 


A kert felső része nem is volt olyan vészes. De azért még bent volt jó pár paradicsomnövény. Azt még leszüreteltük. Karók ki, eltárol jövőre. 


A  feladat ezen kívül abból állt, hogy a gazda leszedte a szalmát a föld tetejéről. Majd jöttem én, aki a elvégezte a gyomlálást. 


Majd az elsőként kitisztított részben mindjárt el is duggattam három sornyi fokhagymát. Ha mindből lenne egy szép fejnyi, akkor fokhagymából is önellátók lehetnénk, úgy hogy még a disznóvágásokon a fűszerezésre  is jutna belőle. 


A terület letisztítva, gyomtalanítva, jöhet a jó kis szerves trágya. 


Látszik, hogy milyen fekete trágya érkezik a jó homokos talajra. Remélem a fáradozásunk meg fog látszani a jövő évi termésen. 


Trágya szétterítve, most mehet vissza a leszedett szalma. Mivel ez nem volt elég vastag, ezért az idén nyáron betárolt szalmabálákból hoztam még rá. 


Íme a végeredmény. Mondjuk mehetne még rá bőven. Hiszen a mélymulcsos kertművelésnél a szakember 60-70 cm vastagnyi villalaza szalmatakarást ajánl. De ahhoz rengeteg szalmára lenne szükség. 


Októberben várt még rám a három darab eperágyás rendbetétele. Hát elbirkózgattam vele egy darabig. 


És végül ilyen lett a végeredmény. Az eprekre is kerül még trágya, de nem a trágyadombról, mert az túl darabos, hanem a komposzt ládákból hozunk majd rá egy kis tápanyagutánpótlást. Utána erre is szalma fog kerülni. 


Ezek a munkálatok történtek a kertben októberben. Persze novemberben is folytattuk, de erről majd a következő bejegyzésben. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése