2024. április 6., szombat

Szokásos éves nagy takarítás


Március utolsó hete igen eseménydúsra sikeredett. Így erről a hétről szól ez a kis beszámoló.

Az utánfutónk műszaki engedélye a héten lejárt volna, ezért megszerveztünk egy tuti körutat, amivel több legyet ütöttünk egy csapásra. Mivel Siklóson van az autószerelőnk, aki a műszakit is tudta intézni, odáig kellett elmenni az utifutival. Hogy ne üres járatba menjünk, ezért úgy indítottuk a hetet, hogy felpakoltunk némi botfát, meg a leszabó fűrészt és apukámnál, aki a célállomás közelében él,  mindjárt össze is vágtuk a fát. Majd Gábor elment leműszakiztatta a futót. 

Majd a futót hátrahagyva megcéloztuk Pécs városát, ahol KIA-nak, hűséges autónknak volt időpontja egy tavaszi nagytakarításra. Szegénykémet a tavalyi év második felében mindenre is használtuk, mivel a traktor nem volt jó, ezért a birtokon belüli szállítást vele és a futóval tudtuk megoldani. Így most kapott egy alapos külső-belső takarítást és még kárpittisztítást is. 

Mivel azonban ez több órás folyamat, mi pedig nem vagyunk a shoppingolás hívei, az időt meg valahogy el kellett tölteni. Ezért neki vágtunk a Mecseknek és lenyomtunk egy 11 km-es túrát. Közben begyűjtöttünk egy újabb adag medvehagymát. (Március elején már voltunk egyszer egy rövid túrán, amikor már szedtünk egyszer, amiből finom medvehagymakrém leves lett, meg persze a helyszínen is magunkba tömtünk egy nagy adagot a szendvicsünk mellé.) 

A mostani adagból pedig pesto (tésztaszósz) készült. A medvehagymát olívaolajjal, sóval, borssal és némi pirított olajos maggal (egyik adagba fenyőmag, másikba dió került) összeturmixoltam és már kész is volt. Azóta a diósat már le  is teszteltük. Mindkettőnknek nagyon ízlett.

A túra végeztével felvettük az autót, majd a futót is és egy hosszú, fáradságos viszont eredményes nap után hazatérhettünk, hogy a nap végén még ellássuk az összes állatkánkat. 

Másnap neki láttunk az istálló takarításának, ahol tavaly augusztus óta gyűlt az alom. Szerencsére viszonylag gyorsan ment. Én segítettem a lazább részek kihordásában, Gábor meg az összetapadt rétegeket horda ki.

Végül négy kocsira felfért az egész adag. 

Itt már a frissen takarított istállóban láthatjátok Maja kecskét, aki ilyen szépen beállt a fényképezéshez.

Ezután jött viszont a neheze. A szénabálák körül felhalmozódott szénát kellett elhordani a legelőről. A probléma az, hogy mivel bálák a szabad ég alatt vannak, a külső rétegük bevizesedik, ezáltal fogyasztásra alkalmatlanná válik. Minden egyes bála megbontásakor 8-10 cm-es réteget körbe le kell hámoznunk, hogy hozzáférjünk a friss, ropogós szénához. Így a tavalyi és az idei bálák maradványai felhalmozódtak a legelőn.

A helyzetet tovább fokozta, hogy a műanyag szénahálók is ott lapultak a fűben, ami megnehezítette a villázást. Ami viszont döbbenet, hogy végül több napra elosztva ugyan, de összesen 14 púpos pótkocsinyi szénát hordott el az emberem.

Érkezik az utolsó szállítmány. Itt látszik majd a végén, mekkora kupacot hordott össze a gazda.

És íme a fáradságos munka végeredménye. A hullott szénán kívül elpucolva a korábban a bálák takarására használt fólia és annak rögzítéséül szolgáló pallók, téglák. Végre tiszta a terep.

A takarítás végeztével még egy komplett bálát (már, ami használható volt belőle) bevittünk az istálló szánatárolásra használt boxába. Ez a mennyiség minimum egy hónapig elég lesz neki. Így már ennek a bálának a maradványait is el tudtuk pucolni.

Én közben az istálló körül fellelhető ágakat tördeltem össze kályha méretűre. Két-három ilyen kiskocsival vittem fel a házhoz.

A legelőn még mindig találtunk itt-ott korábbi karámoszlopokat, sőt az egykori istálló egyik régi tetőgerendája is még ott lapult a fűben. Ezeket is szépen összefűrészeltük.

A gerendamaradványokkal  és egy adag botfával megpakolva indulhatott a traktor fel a házhoz. Ahol én még összefűrészeltem a botfákat és lepakoltam a trakit.

Utána fordultam még egyet és a nagyon tüskés ágakat elvittem az erdőbe a traktorral. Az egyéb hulladéklerakóba való szemetet pedig felvittem a szokásos gyűjtési pontra, ahol addig sincs szem előtt, amíg az elszállítás meg nem történik. 

A hullott széna elhordásával ugyan csak vasárnap végeztünk, mivel közbe ékelődtek a Húsvéti Ünnepek. A négy napból ugyan mi csak két nap pihenést tudtunk kiszakítani magunknak: Nagypénteket a családdal töltöttük, szombaton pedig itthon pihentünk.

Természetesen a húsvéti sonka sem maradhatott el. Az idei évben ismét nagyon szépre és finomra sikeredtek a sonkáink. Négy este is ez volt a vacsoránk, hozzá friss kalácsot, főtt tojást és természetesen az elmaradhatatlan tormát fogyasztottunk. Ma pedig a maradékból készül egy tejszínes-sonkás szósz, hozzá saját tojásból friss tészta.
 

Húsvét vasárnap azért sem tudtunk pihenni, mert menni kellett a vásárba. Március első hétvégéjén egyszer már bebolydultunk, hogy meghozzuk az idei kispipiket, de sajnos akkor még nem voltak. Felkerekedtünk tehát kora reggel és irány Pécs.

Ez természetesen azt jelentette, hogy a két kakaskának, akiket a pipioviba száműztem, mert agyon szekálták a maradék három tyúkocskánkat, menniük kellett.


Jobb megoldás nem lévé kimentek a kecskékhez. Egyelőre annyira félénkek, hogy még a karámot sem merik elhagyni. Oda szórunk nekik kukoricát, meg zöldet is tépek nekik. Ezenkívül  meg kapirgálnak egész nap. Próbáltam kitenni a legelőre őket, de azon nyomban visszabújtak a karámba.


Esténként meg szépen bevonulnak az istállóba és meghúzzák magukat az egyik sarokban.


A pipiovi természetesen a kakasok után ki lett takarítva. Itt épp a dróthálót rögzíti vissza a gazda, amint látjátok van egy kis segítsége is.


A kis Lala szerdán már három hetes volt. Igen nagy étvággyal rendelkezik, volt hogy fél liter tejecskét is becuclizott egy húzóra. Most viszont már kezdi csipegetni a zöldet és már próbálkozunk a nyúltáppal is, amit Emese javasolt a kiskecskék etetésére.


Húsvét vasárnap tehát megjöttek a pipiovi új lakói. Húsz darab négy hetes csibe érkezett jércék-kakasok vegyesen.


Most már hetedik napja vannak nálunk. Eddig szerencsére mindenki jól van. Élénkek, jó étvágyúak. Mondjuk a videón látható etetőket már lecseréltük, mert a kis piszkok csőrrel-lábbal kotorják ki az ennivalót az etetőből. Igaz, hogy utána a tálcából kicsipegetik, viszont oda is piszkítanak, így ez nem annyira egészséges. 


A malac csipet-csapat nagy része együtt a legelőn a nagyokkal. Az öt eladó kislányból három már elkelt és a maradék kettőre is van jelentkező. Már csak pár hétig az enyémek a kis drágáim.


Hát ennyi lett volna a beszámoló március utolsó hetéről. Persze azóta is folyamatosan történnek dolgok Málnáskertben, de erről majd legközelebb.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése