2016. január 18., hétfő

Nálunk nincs holtszezon

Bár a december, január nem tipikusan az építkezők időszaka, de nálunk nincs holtszezon. Örömmel jelenthetem, hogy végül befejeztük a szalmázást. Ami, így hosszú időnek tűnhet, tekintve, hogy már november végén elkezdtük. Valójában azonban, ha az órákat összeadjuk, akkor az első napon kívül, amikor is öten voltunk, még öt és fél napot dolgoztunk rajta ketten. Csak hát közben még ezer más dolgot is kellett csinálnunk, meg itt voltak az ünnepek is, amit mi is családi körben töltöttünk. Azért a 8 m2-es lakókocsink nem az a hely, ahol szívesen eltölt az ember egy karácsonyt.

Végre beszalmázódott a fürdő és a háztartási helyiség is. Itt még kócosan.


A "fodrász" munka közben.


A lécek is felkerültek.


Kint ezen kívül még sikerült leszigetelnünk a keleti oldalt is. Csak egy "kis" ásás, XPS lapok odaragasztása, zsaluelemek odahordása és a föld visszatemetése. És már kész is van. Hátra van még a két hosszú oldal, de jelenleg nappal is röpködnek a mínuszok, úgyhogy azok még várhatnak.
 


Még december elején megérkeztek a padlásdeszkáink, mintegy 230 m2, ami festésre várt. Sajnos csak kb. a felét tudtuk lefesteni, amit azonban elég volt a lakótér fölé. Így már van mennyezetünk is.

Egyszeri festés után így néz ki.


A maradékot is felfűrészeltük megfelelő hosszúságúra és most felrakatolva bent száradnak a házban.
Hogy még kellemesebbé tegyük a benti körülményeket, beszereztünk egy kályhát. Így tudunk pár plusz fokot csinálni bent, ami a munkához elég is.

Itt már üzembe helyezve.


Erre a nappali pávaszemre a kéményben bukkantunk rá. Biztos odahúzódott be telelni. Sajnos ki kellett lakoltatnunk.


Nagytakarítás után. A benti szalmázás elkészülte után vagy 50 talicskányi szalmatörmeléket hordtam ki személyesen.





Mivel a homlokzati deszkázásra időhiány miatt szintén nem került sor a tél beállta előtt, ezért a fóliázás mellett döntöttünk. Ez a benti hőmérsékletre is kedvező hatással van és a csapadéktól is védjük a padlást.


Érdekes mutatvány volt ismét. Nyolc méter magasan Gábor egyik kézzel kapaszkodik, másik kézzel feszíti a fóliát, a "harmadikkal" tűzi. De azért csak megcsináltuk.


Közben a vályogfalunk is készülődött...


... és a hét végén be is fejezte a kőműves.


Most már csak a kis szoba három falát kell felhúzni és akkor készen lesz az összes falunk. Utána jöhet a villanyszerelő és a vízszerelő. A kályhásunkkal is egyeztettünk már, ö majd márciusban jön, amikor már remélhetőleg enyhébb lesz az idő, mivel akkor a kis kályhának mennie kell.

A ház projekt tehát így áll. Céldátum a beköltözésre nincs, bár a húsvétot már ott szerettük volna tölteni. De idén pont nagyon korán lesz, így tehát az sem biztos. (De a foci EB-t már a nagy tévén a házban szeretné nézni a főtulajdonos). Ráadásul, ahogy az időjárás engedi a kerti munkálatokat is el kell kezdenünk, hogy majd legyen mit ennünk. Az állatoknak is meg kell csinálni a helyet. Úgyhogy akárhogyan is állunk a házzal, akkor félre kell tennünk.

Ma egy kissé hideg reggelre ébredtünk, kb. -10 fok volt nálunk. Ez a hőmérséklet a patakon is látszik.





Mivel a föld is jó kopogósra fagyott, elhatároztuk, hogy lemegyünk az erdőbe egy kis fát gyűjteni.  A múltkori ónőseső és hó nagy pusztítást végzett. Némelyik fát szinte teljesen leborotválta. Gallyak hevertek minden felé. Ezeket most kupacoztuk. Később jók lesznek a magas ágyásokba illetve a kemencébe. A kidőlt fákat Gábor felfűrészelte, a kis traktor meg elszállította.




A pár órás paraszt fitness (jövés, menés, hajladozás) eredménye három kocsi fa.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése