2017. március 13., hétfő

A traktor ébredése

Hát, ami a szegény traktorunkat illeti, igen sanyarú sorsa volt a télen. Szerintem tavaly szeptember óta be sem indítottuk és bizony az év végi hajrában teljesen meg is feledkeztünk róla. El is ment téli álmot aludni, amiből csak igen nehezen sikerült felébresztenünk.

A múltkor már írtam róla, hogy az akksi megadta magát. Új beszerezve, feltöltve, berakva. Továbbra sincs semmi életjel. Gazda vizsgálódik mi lehet  a hiba, hát az önindító is megadta magát. Végül is már közel jár a harminchoz és már több mint 1,5 éve nálunk van. Egyszer már javíttattuk. Hát eddig bírta. Újabb kört futunk alkatrész után. Van, de Keszthelyen és azt is rendelni kell. Pár nap csúszás megint. 

Alkatrész megjön, beszerelés után újabb próba. Semmi. Ember, akinek amúgy semmilyen autószerelői végzettsége nincs futja az újabb köröket, míg kiderül, hogy a biztosítékokkal is gond van. Biztosítékok beszerezve, vezetékek a megfelelő helyre bekötve (korábban történt egy kis malőr) és végre március 10-én kb. két hét "túrázás" után életre kelt a "kis vörös".  Kapott friss üzemanyagot és olajat. Majd mind a 6 kereket (traktor 4+ pótkocsi 2) fel kellett pumpálnunk. Felváltva nyomtuk, de így is kimerültünk. Aznap tricepszre már nem kellett edzenem.



Az az igazság, hogy a legfontosabb feladatok mindegyikéhez nélkülözhetetlen, úgyhogy igencsak meg voltunk lőve, amíg nem vált működőkepéssé. Én már attól tartottam, hogy végül szerelőhöz kell fordulnunk, de ismét nem csalódtam az én életemben, aki bebizonyította, hogy egy traktor nem fog ki rajta.

Ahogy magához tért, munkához is láthatott. Megkezdtük a kecskekarám "ganyétalanítását". Eddig 6 kocsival hordtunk el, de az ól még mindig hátra van. Most látszik csak, hogy a mi drága kecskéink legalább 30 cm-vel a föld felett jártak eddig.

Trágyakihordás előtti szint


 Hat kocsinyi elhordása után még mindig van "anyag".


A trágyadomb meg csak nő nődögél.




A már szintén említett szárzúzót is beszereztük. Ha túl vagyunk a fenti projekten, akkor indulhat, a fűnyírás mintegy 6 hektáron. Hát nem egy kis délutáni kis kikapcsolódás lesz.

Március első hétvégéjén kedvenc kőművesünk is visszatért és elkészült a tornácunk burkolata (majdnem). Az egyik feléhez még hiányoznak a beszabandó téglák. Ketten együtt megpucoltunk vagy 1.000 db téglát. Mi még csak bírtuk, de a drótkefék hamar kidőltek. A mi szinte vadonatúj és a szomszédék kissé használt drótkeféje megadta magát alig egy nap után. Még szerencse, hogy a vasárnapi zárva tartást eltörölték, így be tudtuk szerezni az újabbakat. A tapasztalt építkező vett mindjárt vagy 4 darabot (biztos, ami biztos) elvégre maradt még vagy 3.000 db tégla (pincéhez, istállóhoz).

A tornác egyik fele ...


 ... és a másik fele.



Szintén ezen a hétvégén megjelent traktoros ismerősünk és megtörtént a veteményeskert tárcsázása, így már semmi és senki sem akadályozhat meg minket abban, hogy beinduljon a növénytermesztési programunk most már komolyan. A lehető legtöbb növényt szeretnénk megtermelni magunknak és az állatainknak lehetőleg egész évre.

Itt még folyamatban a tárcsázás.


 Most már csak a vetőmagok és a palánták hiányoznak belőle.



Sikerült egy szállítmányt is eljuttatnunk a szeméttelepre. Egy építkezésnél iszonyat mennyiség felgyűlik mindenféle csomagolóanyagból (fóliák, hungarocell stb), meg mindenféle festékes bödönből. Egy púpos utánfutónyi mennyiségtől  sikerült megszabadulni. De lesz még egy körünk.

Beszéltünk már egy vállalkozóval is, aki a törmelék elszállítását és a tereprendezést fogja csinálni. Remélhetőleg két héten belül ideér és akkor konszolidálódnak a viszonyok a ház körül is.

Szabadlábon az egész banda. Bent már szinte mindent felfaltak. Ezért egyelőre naponta pár órára kiengedjük őket, persze felügyelet mellett. Mert a kis piszok kecskék azonnal rányomulnak a ládáimra, amibe az eperpalánták figyelnek. A gonoszdi Lili ki is kapott egyet, pedig csak egy pillanatra nem néztem oda.


 Itt legalább megússzuk a fűnyírást. (marad még így is elég terület.)


 A malackák is kiveszik a részüket a munkából.


Ez a malac itt tényleg csak pihen, élvezi a kellemes tavaszi napsütést. Szerintem be is aludt a drágám.
Úgy lopakodtam mellé, hogy fel ne ébredjen. 


Maradjatok velünk és kövessétek a fejleményeket a Málnáskertben. Terveim szerint kb. egy hét múlva ismét jelentkezem. Addigra szerintem lesz megint mit mesélnem.


1 megjegyzés:

  1. Szép lett a TORNÁC; ez különben is olyan szép hangzású szó,
    vagy a jelentése teszi, hiszen az kapcsolódik hozzá, hogy
    munka után kiülhet a gazda és a gazdasszony egy kicsit pihenni.

    VálaszTörlés