2023. január 27., péntek

Visszatekintés az elmúlt évre

 

Ígéretemhez híven egy összefoglalóval készültem erre a hétvégére, melyben a teljesség igénye nélkül áttekinthetitek, mivel is telt el a 2022. év Málnáskertben.

Az év mindenképpen legnagyobb sikerű projektje, az istálló/műhelye komplexum tovább építése volt. Pont április 1-én tudtunk neki állni és október elején hagytuk abba, úgy hogy következő évben folyt. köv.

A nagyjából fél év alatt az alábbi munkálatokat tudtuk elvégezni:

Elkészítettük és beépítettük a fa kereteket, mindhárom oldalon (a műhelyt és istállót elválasztó fal már előző évben elkészült).

Megtörtént a deszkázás, méghozzá duplán, hogy a két deszkaréteg közé bekerülhessen a szigetelés. 

A deszkafalazat elkészült. 

A mennyezet szintén duplán készült, egyrészt a szigetelés miatt, másrészt, hogy a műhely padlását tárolásra is lehessen használni. 


Itt már felülről történik a szigetelés és a deszkázás. Ez utóbbi ugyan csak részlegesen középen, mivel elfogytak a deszkáink. Ekkor már augusztusban jártunk. 


Tárolási funkcióját pedig azonnal betölthette: idekerültek a szalmabálák. 


Asztalos munkák mellett az én ezermester emberem szétterítette az aljzat kiegyenlítőt, ugyanis az asztalosipari gépek miatt szükséges van teljesen vízszintes padlóra. 



Sőt még a tégla fal vakolását is bevállalta duplán is, hogy felhordja a durva és a simító vakolatot. 


Október elején pedig el tudtuk hozni a leszabott üvegtáblákat, amelyek a fix ablakokba kerültek. 


Ehhez rengeteg keskeny beszegzőlécet kellett előzetesen legyártani, beszabni és beszögelni. 


Eddig jutottunk tehát a műhellyel, mely idén remélhetőleg már be tudja tölteni a funkcióját. 

Emellett sikerült a ház keleti homlokzatának festését is felújítanunk. 


A birtok építés, szépítés mellett természetesen tovább üzemeltettük a gazdaságot. Az év folyamán hatszor került sor állat vágásra: 9 db 70-80 kilós disznó, 2 db süldő malac és 4 db kecske került levágásra.

Ebből egy malacka az egész éves disznóhús szükségletünket biztosította.  


Ezt ketten az urammal le is bonyolítottuk.


Január, február valamint november, december hónapban 2-2 disznó és 1-1 kecske került levágásra. Ennek zöméből füstölt áru készült. 


Ebből a mennyiségből azért jutott bőven a családnak, ismerősöknek, barátoknak. 


A novemberben vágott egyik malac egyik gyönyörű sonkája. Amit ezúttal gyönyörűen sikerült megtisztítani. Arra jöttünk rá, hogy november elején még nem növesztették meg a téli bundájukat, amely sokkal sűrűbb és erősebb szálú, amivel bármit csinálsz: forrázod, perzseled, mindkettőt egyszerre, akkor sem tudtad teljesen megpucolni. 

Baromfi projektben sikerült előrelépést tenni. Bár az állományt ezúttal sem sikerült megtartani. Az április végén beszerzett tucatnyi madárból négy élte meg az új évet. Ez azt jelenti, hogy jelenleg van egy kakas és mellé öt tyúk. (Egy még az előző évről, ő  Malvin, aki megtojta az első tojást.)


Szeptember végén feladtuk az elvünket, hogy "TÁPOT SOHA". És láss csodát: két héttel azután, hogy el kezdtük tojó táppal etetni őket, egyszer csak elkezdtek tojni. Így október közepe óta gyakorlatilag önellátóak vagyunk tojásból. Olyannyira, hogy már a házi tészta gyártásában is gondolkodunk, persze elsősorban saját célra, annyi feleslegünk van. 


Az elhullott állatoknál semmi előjel nem volt és gyakorlatilag csont-bőr volt valamennyi, annak ellenére, hogy kaptak vegyes darát, szemes takarmányt, zöld konyhai hulladékot, plusz ott volt nekik a nagy terület kapirgálásra. Szerintünk gyakorlatilag éhen haltak. 

A 2022. év malacáldás szempontjából is sikeres évnek bizonyult. Először márciusban érkezett egy alom váratlanul.


Hét cuki malackával. 


Júniusban megérkezett a tervezet alom a nagy koca mamától. Itt kilenc tagú volt a csipet-csapat. 


Szeptember végén pedig már sejthetően egy újabb adag érkezett egy egy éves kocától (van egy gerilla malac, amelynek nem sikerült tökéletesen az ivartalanítása). Ezúttal nyolc malacka érkezett, ráadásul csupa fiú.  A kupac tetején az immár 4 hónapos házi terroristánk, Pepe heverészik. 


Így olyan malac bőségbe kerültünk, hogy kénytelen voltam meghirdetni a felesleget, melynek eredményeként sikerült az év folyamán 22 db malacot és egy kocát is eladnom. Így a malaccsapat nagyjából ki is termelte az egy évre való szemes takarmányát. 

A mi traktorunkkal való hiábavaló kísérletezés után végül megbíztunk egy vállalkozót a komplett legelő kaszálásával és a széna bálázással. Végül lett 33 db hatalmas guriga. 


Ebből a mennyiségből szintén jutott eladásra is, így gyakorlatilag a mi báláink ingyen voltak, sőt még maradt is némi felesleg, mely fedezte a szalmabálák költségét és a kecske szemestakarmányt. 

A kert  művelése és a termények feldolgozása is sok időt vett igénybe. Ez javarészt nyilván az én feladatom volt. Ennek eredménye a teli pince, fagyasztó és kamra. 


A teljesség igénye nélkül, ami különösen jól sikerült az a hagyma és ...


... a sütőtök. Ebből a mennyiségből még az állatoknak is jut egy kis nasi.


Már évek óta visszatérő tevékenységünk: a csemete ültetés.


2022-ben több lépcsőben 1800 db tölgy és 500 db akáccsemete került elültetésre. 


Az öt év alatt most már közel járunk a 25.000 darab elültetett csemetéhez. 


Persze a fentebb felsorolt eseményeken túl még rengeteg időnk elment a karbantartásokkal, javításokkal, úgymint utcai kerítés, vadkerítés, állatkarám, kapuk folyamatos javítása. Tűzifa vágás, hasogatás. Csemetés kaszálása. 

Összességében egy nagyon jó év van mögöttünk. Az elszabaduló élelmiszer árak mellett különösen nem mindegy, hogy a tej, sajt, tojás, hús, füstölt áru, zöldségfélék nagy részét saját termelésből meg tudjuk oldani. Az építkezésekkel is szépen haladtunk. 

Az új évnek nagy tervekkel indultunk neki. Remélem minél többet sikerül megvalósítanunk. Tartsatok velünk továbbra is ezen az izgalmas úton. Az elmúlt nyolc évhez hasonlóan szeretnék továbbra is rendszeresen beszámolni Málnáskert életéről. 



2 megjegyzés:

  1. Aztapaszta cipőpaszta, jó termékeny munkásévetek volt!
    Csodaszép műhelyetek lett, lesz.

    VálaszTörlés
  2. Szerintem sem panaszkodhatunk az elért eredményekre. A műhely pedig idén már csak elkészül és végre normális körülmények között folyhat az asztaloskodás, hiszen a házban még nagyon sok elmaradásunk van.

    VálaszTörlés