2023. augusztus 17., csütörtök

Nyári fejlemények II. - A pipiház ismét lakókkal teli

 

Június vége óta, mikor is a róka koma elvitte a piros házikó lakóit, üresen állt a kis lak. A május végén beszerzett állomány szerencsére  biztonságban volt az istállóban, viszont már akkorát nőttek, hogy kezdett szűkössé válni a hely, valamint hamarosan szükség lesz a pipi ovira az újabb generációnak, amit szeptember elején tervezünk beszerezni.

A természet nem teketóriázott,  a közel másfél hónap alatt visszahódította, ami az övé. Így nézett ki a röpde augusztus elején.

A villanypásztorral körbe kerített terület is eldzsungelesedett.

Valamint a házikó is külső, belső felújításra várt. 


Mielőtt tehát bárminek is neki kezdtünk volna, előszőr is körbe kellett kaszálni a házikót, hogy egyáltalán hozzá lehessen férni. Így már kicsit tisztább a kép.


Első körben emberem  visszarögzítette róka által letépett csibedrótot, majd vadhálóból kivágott darabokat szögelt körbe a házikó alján, ...


... valamint a röpde villanypásztoron kívüli részére.


Készült egy új létra is, ezúttal lekérgelt akác ágakból, a régi ugyanis fenyőből készült és 3 év alatt elkorhadt. Reméljük ez tartósabb lesz. 


Sor került egy tisztító, belső meszelésre is. Továbbá meg lett javítva a nagy ajtó is, ami kissé elvetemedett és ezért nehezen csukódott. 


A külső csinosításba én, valamint apró segítőm is bekapcsolódott. A három évvel ezelőtti festést a nap bizony nagyon kikezdte, főleg, ahol gyantás volt a fa, szinte teljesen ledobta a festéket. Ezért kicsit át kellett csiszolni, mielőtt felkerül az új szín. 


Anna és a tesói augusztusban ismét nálunk töltöttek néhány napot és ezúttal mindenki bekapcsolódott az éppen aktuális feladatba. Anna itt már portalanítja a megcsiszolt felületet. 


Az északi oldal az ő feladata volt, amit szépen át is festett kétszer is.


 A maradék három oldal nekem jutott. 


Íme a végeredmény keletről.


És nyugatról. 


Ezután már csak a villanypásztort kellett helyre állítanunk. Ami nem volt egyszerű, mivel a 1,5 hónap alatt mindenféle növény beszőtte a hálót. Előszőr ezeket kellett eltávíolítanunk. Majd szakaszosan  kifeszítettük a hálót, hogy normálisan álljon. 


Korábban akkumulátorról próbáltuk működtetni, de az nem jött be. Bár az akksi telit jelzett, a készülék nem működött. Ezért is tudtak a malacok folyton bent garázdálkodni, és a róka is elvitt egy tyúkot fényes nappal a hálón keresztül. 

Ezúttal viszont hálózatról üzemeltetjük a készüléket és úgy tűnik jól üzemel, mert a malacok a közelébe sem mentek. 

Első körben érkezik két kakaska. Akik hamarosan a fazékba kerülnek, mivel vannak vagy heten és a kilenc tyúknak elég egy is. 


Nem akartuk mindjárt az egész állományt feltelepíteni, amíg meg nem győződünk róla, hogy működik a rendszer. Ezért  az első napokban  3 kakas és egy véletlenül kakasnak nézett tyúkocska lakta a házat. 


Persze ezek sem akartak éjszakára bemenni a házba, kétszer is úgy kellett a ház alól kihalászni őket, azóta viszont egyrészt tartottam egy létramászó tanfolyamot, másrészt estére elbarikádoztam a kisház alját. És láss csodát mindjárt tudták, hol kell aludniuk. 

Tegnap sort kerítettünk három kakas levágására. Az egyikből isteni finom kakaspörkölt készült, nokedlivel, ubisalival. A maradék pedig levesnek és egyéb finomságoknak le lett fagyasztva. 


Valamint átköltöztettük a teljes állományt. Ami azt jelenti, hogy a fent már látott módon egyesével felsétáltunk velük. Érdekes, hogy nagyon nyugodtan viselték a költözést, egyik sem akart menekülni, nem verdesett, csak nyugodtan szemlélődött.


Első két este még nem akartak bemenni a házba, egyesével kellett összefogdosnom őket és betenni. Remélem, hamar megtanulják a létra használatát és rászoknak az esti bemenetelre. 

2 megjegyzés:

  1. Eszter nagyon szépen helyrehoztátok a tyúkok házikóját és környékét, remélem nagyívben elkerüli ezt a helyet a rókakoma.

    VálaszTörlés
  2. Eddig minden szuper. Most már egy hete itt vannak és folyton számolgatom őket. Mind megvan.

    VálaszTörlés