2023. október 23., hétfő

Baromfi röpde 2.0

 

Októberben újra neki futottunk a röpde megépítésének. Emlékeztetőül szeptemberben azért nem tudtuk megcsinálni, mert a 7x8 méteresnek rendelt háló helyett 15x4,5 métereset kaptunk. És ezzel ugrott az a koncepció, hogy cirkussátor-szerűen készítjük el. Azaz középen egy magas oszlop, a sarkokon pedig egy-egy alacsonyabb.

Ehhez a hálóhoz teljesen új tervet kellett készíteni, kellett még néhány oszlop is és azt terveztük, hogy a középső oszlopsort összekötjük lécekkel, hogy a két háló azon tudjon találkozni. Azután persze munka közben tovább módosultak a tervek. Ami szerint első nap lefúrjuk az oszlopokat (max 1,5 óra), megcsináljuk az összekötéseket és felrakjuk a hálót (ami megvan 1 -1,5 óra alatt).

Ez a terv az első negyedórában borult is. Én vállaltam az állatok etetését, úgy volt, hogy addig emberem a lyukfúróval kifurkálja a lyukakat és beállítja az oszlopokat. Etetés közben hallom, hogy csak nem akar beindulni a fúró, csak rángatja-rángatja. 

Majd egy órát szenvedett vele, mire észrevette, hogy a benzinpumpa szivató gumija, egy olyan kis gumi bisz-basz kirepedt és fals levegőt szív a motor, ezért nem akar beindulni. Na, mi legyen? Üljön kocsiba és menjen a legközelebbi városba, hogy vegyen újat vagy rakja át a fűkaszából. Végül ez utóbbi mellett döntött, talán így gyorsabb volt. 

(Csak zárójelben: végül elment venni egy olyan kis gumi bisz-baszt a Stihl fűkaszánkba. Akart vinni magával 1.500 Ft-ot, hogy az biztosan elég lesz. Mondom, azért vidd csak a bankkártyát is. Nehogy 1.600 legyen és akkor nem tudod kifizetni, mert én már semmin sem lepődőm meg. Végül a kártyára nem volt szükség. 1.400 Ft-ból meg is állt a dolog. Csak kíváncsiságból mondtam, mérjük már meg, mégis mennyire jön ki kilója  a guminak. Sajtkészítés miatt van olyan  gramm mérlegem, ami két tizedesig mér. Milyen szerencse ugyanis a kis gumi bisz-basz 0,72 gramm súlyú. Tehát még egy gramm sincs. Szépen visszaosztod, kiszorzod és mindjárt kijön, hogy a potom 1.944.444 Ft-ba kerül kilója a gumi alkatrésznek, amiből ezret fos ki a gép 10 perc alatt. Jó persze kell csomagolni, meg szállítani, meg a gépet is kezeli valaki, na de majd kétmillió forint. Az azért vicckategória. De tudják, hogy enélkül nem működik a gép, ezt te nem tudod megcsinálni, sem mással helyettesíteni. Tehát megtehetik, hogy nagyjából annyiért adják, amennyiért akarják.)

Ezek után persze pikk-pakk ment a 11 lyuk kifúrása. Mire észbe kaptam már be is állította az oszlopokat, utána jöttem én és szépen betemettem a lyukakat. Ezután jöhetett az összekötő elemek leszabása, gömbölyítése (hogy a háló ne szakadjon el). Ez alatt én elkészíthettem az ebédet. 


Délután neki álltunk az összekötő elemek felrakásának és mire végeztünk, véget is ért a nap. A háló felrakásba már bele sem kezdtünk. 


Sebaj, gondoltuk.  A hálót felrakjuk max. két óra alatt és utána még lesz idő a villanypásztor kifeszítésére és beüzemelésére. Délután már jöhetnek is ki a pipik az új röpdébe.

Hát, ahogy az Móricka elképzeli. Hiába mértük le a hálót és alakítottuk úgy az oszlopok elhelyezését, akkor is kicsi lett. 


Szépen végig fektettük a leendő helye mellett, majd középről indulva elkezdte megtűzni és kb. 1,5 méterrel a vége előtt elfogyott. Pedig eredetileg a végeken még le is kellett volna lógnia. Hosszra tehát rövid lett. 


De a másik oldalon sem jártunk jobban, ott meg annyira belógott az oszlopok között, hogy kénytelenek voltunk oda is összekötő elemeket készíteni. Tehát az eredeti pár oszlopos verzióból lett egy komplett fa vázszerkezet építve. Nyilván ez sokkal több időt vett igénybe, mint eredetileg terveztük. 


Végre fent a háló az egész röpde felett. De a villanypásztor kifeszítése már nem fért bele a második napba. 


Harmadik nap azért kifeszítettük a  villanypásztort, csak  beüzemelve nem lett.


De azért a pipiket már kimertük engedni. 


Boldogan vették birtokba a viszonylag nagy füves területet, ahol azóta is vígan kapirgálnak nap mint nap. 

Apró kis szépséghibája a dolognak, hogy mivel az egyik oldalon annyira rövid lett, ott a korábban leszedett Raschel hálóval pótoltuk a hiányosságot. Átlapoltuk a hálókat és bálakötöző madzaggal egymáshoz rögzítettük. 


Azóta immár több, mint két hete jól szuperál. Ragadozó nem tett kárt az állományban. 

Amúgy az utóbbi időben kicsit ránk jár a rúd, ami az elromlott eszközök szokatlan nagy számában nyilvánult meg. Ott volt ugye mindjárt a lyukfúró. De ezen kívül a komplett elektromos hálózatunkkal gond volt. Folyton elment az egyik fázis, azután már nem is akart visszajönni.

Ráadásul arról ment a házi vízmű, a bojler, a fagyasztó. Úgy kellett elutaznunk jól megérdemelt őszölésünkre 6 napra, hogy a zuhanyablakon volt beengedve egy hosszabbító, ami egy másik hosszabbítóba dugva üzemeltette a ház vízművet és így tudtuk a fagyasztót is hidegen tartani.

Ha ez nem lett volna elég, akkor bojlerünk meg állandóan lekapcsolt, a számítógép monitorja folyton elsötétült, a moslékhordó kiskocsi kereke egyszeri defektjavítás után is állandóan leeresztett, a leszabó fűrész kábelhiba miatt szorult szerelésre.

A végén már úgy éreztük, hogy minden összeesküszik ellenünk. Szerencsére Laci a szomszédból ért a villanyszereléshez és kimérték a villanyóránál, hogy mi a hiba és kiderült, hogy a "kedves" villanyszerelő "szakember" úr nem rögzítette megfelelően a vezetékeket, amik így kilazulva összeértek, minek következtében gyakorlatilag két biztosítékunk szétolvadt a villanyórában. Ez a probléma legalább megoldódott. Van viszont pár, amivel továbbra is küzdünk, de majd csak túl leszünk rajta. 

Most már kicsit optimistábban látom a helyzetünket. Pár héttel ezelőtt, azért mindketten eléggé a padlón voltunk. Mert mikor már lassan a két kezed nem elég, hogy megszámold mi mindened romlott el nagyjából egyszerre és amikor megjavítod egyiket-másikat és még mindig nem jó, az azért igencsak hatással van a kedélyállapotodra. Legalábbis a bojler és a kiskocsi esetében ez van,  az utóbbi  már háromszor lett hegesztve, hogy ne hulljon atomjaira, a kereke pedig már kétszer javítva és még mindig leereszt. A bojlerben pedig hőszabályozó lett cserélve, de 45 fokosnál melegebb vizet nem tud csinálni, mert akkor levált a szabályozó. Tehát valahol máshol kell keresnünk a hibát. 

De mindegy, legalább a röpde elkészült. Ennek örüljünk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése