2024. január 30., kedd

Rendkívüli segítségkérés a szomszédos gazdaság nevében

 

Az alábbi bejegyzés tegnap készült el és először a Facebook oldalamra tettem ki, de azután arra gondoltam, hogy valaki talán nem is azon keresztül nézi Málnáskert blogot, ezért ide is kiteszem, hátha még több emberhez eljut.

A szomszéd gazdaságot olyan mérhetetlen veszteség érte, hogy még ma sem térek magamhoz. Ezt a történetet szeretném megosztani veletek és a segítségeteket kérni.

Emesével és Lacival évekre visszanyúló közös, egymást segítő együttműködésünk van. Mi is gazdálkodunk, ők is gazdálkodnak. Nekünk is vannak haszonállataink, nekik szintén. Amikor az egyik félnek segítségre van szüksége, nyugodtan szólhatunk a másiknak, mert tudjuk, ha van lehetősége rá, akkor segíteni fog. Ugyanez vonatkozik a különböző eszközökre is, amiket megosztunk egymással.

Tegnap előtt délelőtt egy gyönyörű vasárnapi reggel után éppen a kanapén ejtőztünk, amikor jött a telefon Emesétől, hogy mi az aznapi programom, mivel leginkább pihenést terveztünk, mondtam, hogy igazából semmi. Erre jött a szörnyű hír, hogy Sári, a tehén az éjszaka folyamán elpusztult. Segíteni kellene szétbontani, hogy legalább kutyaeledelnek fel tudják használni.

Az előzményekről annyi, hogy Sári ez év január 17-én egy csodálatos kis bocinak, Fannikának adott életet. Sajnos a teheneknél előforduló ellési bénulás nevű betegség lépett fel nála szombat reggelre, amit a tejjel kiválasztott túlzott kalcium veszteség idéz elő. A bendője felfúvódott és nem tudott lábra állni.

Emese nyilván azonnal hívta az ismerős  állatorvost, a telefon viszont át volt irányítva az ügyeletre. Az ügyeletes orvos kb. 40 perc múlva meg is érkezett. Az elmondott tünetek alapján  azonnal kalcium pótlásra és a felfúvódás megszüntetésére lett volna szükség.

Az orvos kellő tapasztalat és gyakorlat híján nem hozta magával a szükséges gyógyszert. Ugyan két órán keresztül próbálkozott és megtette, amire képes volt. Ezért el is tette a 42.000 Ft-ot, majd távozott.

Emese szombaton 10 órán keresztül volt együtt Sárival és próbált mindent megtenni ezen felül, amire képes volt, de sajnos vasárnap reggelre a tehén elpusztult.

Mivel különböző gyógyszereket, köztük antibiotikumot is kapott, ezért emberi fogyasztásra nem volt alkalmas. A kár enyhítése végett csak állateledelnek tudtuk feldolgozni szegénykét. Így vasárnap délután fél egytől este fél hétig négyen azon dolgoztunk, hogy szétbontsuk és minél több húst meg tudjunk menteni a kutyáik számára.

Itt a bocika még a mamája és Jázmin lovacska társaságában élvezi az életet.

Így szegény Fannika árván maradt, egyelőre egy tehenészetből hoznak neki tejecskét. Reméljük, hogy ő legalább megmarad Emesének. Viszont ahhoz, hogy legközelebb fejni tudjon legalább két évnek kell eltelnie. 14-16 hónaposan lehet Fannit berakatni és 10 hónap a vemhesség ideje.

Az elpusztul tehén pótlása legalább 500.000 Ft-ba kerül, amire a fiatal párnak jelenleg nincs meg az anyagi kerete. És itt jönnénk mi a képbe.

Az az ötletem támadt, hogy ha összefognánk és lennénk legalább ötszázan, akik fejenként 1.000 Ft-ot, vagy ezren, akik  500 Ft-ot adományoznának nekik -ami gondoljunk bele kevesebb, mint egy kiló kenyér ára, vagy egy kávé ára a kávézó láncoknál -, akkor rövid időn belül tudnának venni vagy egy tejelő vagy legalább egy vemhes tehenet, ami hamarosan meg ellik.

Szóval ehhez kérném a segítségeteket, hogy aki teheti és van lehetősége az alábbi számlaszámra utalja át azt az 500 vagy 1000 Ft-ot. Persze, ha teheti nyilván ennél nagyobb összeg is utalható. Minden esetre én megnyitom a sort és a közlemény közzététele után már utalom is kettőnk nevében a 2.000 Ft-ot.

Előre is köszönöm mindenkinek, aki elolvasta ezt a kicsit hosszúra nyúlt bejegyzést és a lehetőségekhez mérten hozzájárult a terv megvalósításához.

A bankszámlaszám ahova utalni lehet: Kedvezményezett Fanni Boci 12072538-01957195-00100006

A károsult pár kívánsága volt, hogy így menjen az utalás. Bankban megkérdezték: bármit meg lehet adni kedvezményezettként, a számlaszám a lényeg. (Mivel már többen jelezték, hogy Fanni boci max. a közlemény rovatban szerepelhet.) Úgy tudom többeknek sikeresen elment az utalás.

Íme még néhány fotó a kis árváról. Még szerencse, hogy a mami egykori jóbarátja Jázmin pótanyáskodik a kicsi felett.






 


6 megjegyzés:

  1. Szia Eszter! Rendszeres olvasótok és kovetotok vagyok Szlovákiából. Nagyon sajnálom a torténteket. Szeretnék hozzájárulni én is az új tehénke vásárlásához egy kevés pénzzel. Az igazság az, hogy nem igen szoktam kulfodre pénzt kuldeni, de ebben az esetben kivételt teszek. Esetleg ha valami pontosabb információt tudnál kuldeni a kulfoldi utaláshoz megkoszonném. A kis Fannikának jó egészséget kívánok es sok sikert a pénz osszegyujtéséhez. Sok puszi nektek, Hajni

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Hajni! Nagyon szépen köszönöm a segítő szándékodat. Itt küldöm a külföldi utaláshoz szükséges adatokat: Kedvezményezett: Pappsajt Sajtműhely, IBAN: HU69 1207 2538 0195 7195 0010 0006, BIC KÓD: UBRTHUHB, közlemény: Fanni boci

      Törlés
  2. Szia Eszter! Szerettem volna utalni, de kéri a címet is a banki utaláskor a bank. Légyszi meg tudnád írni. Köszönöm

    VálaszTörlés