2024. június 12., szerda

A szénának annyi :((((

 

Hát idén ráfáztunk és minden bizonnyal 5-6 db szénabálát kell vegyünk, hacsak nem tudunk még a sarjúszénából betakarítani valamennyit, hogy télen etetni tudjuk a kecskéket. Ahelyett, hogy a korábbi évekhez hasonlóan eladtunk volna 20-40 bálát.

Az úgy kezdődött, hogy már május utolsó hétvégéjén, épp amikor úton voltunk Drezdába szólt a "kaszás", hogy most jönne. Mondtuk, hogy most épp nem vagyunk otthon, majd jelentkezünk.  Megjöttünk kedden, akkor  már jelezték, hogy péntekre nagy eső várható, így tovább  tolódott a dolog. 

Pénteken meg volt a nagy eső, akkor már megint látszott, hogy hétfőn is nagy eső lesz. Meg is történt, hatalmas mennyiségű csapadék hullott le. Kedden száradt a fű, de már egyeztettünk, hogy szerdán lehet jönni. Akkor még úgy nézett ki, hogy van egy 5 napos ablak, abba beleférünk. Mert most hétfőtől már megint jelezték a csapadékot.

Szerda délután  meg is érkezett a srác és neki állt. Nekünk pont el kellett mennünk, ezért este meglepődve láttuk, hogy csak kb. félig lett lekaszálva. Na itt veszítettünk egy napot.


Mint utóbb kiderült, elszakadt az ékszíj. Szerelni kellet, de csütörtökön már jött is és befejezte a munkát. 


Itt már a teljesen lekaszált legelő.


Pénteken ismét jöttek és szétforgatták a rendeket, hogy gyorsabb legyen a száradás. Szombaton jó meleg volt, több mint 30 fok. Száradt is a széna, de a bálázást vasárnapra ütemeztük, mert az emberünk azt mondta, hogy a szombati nap még kell neki.


Azután vasárnap hajnal egy órakor hatalmas villámlásokra, dörgésekre ébredtünk, majd kinyitották a csapokat is. Jó kis felhőszakadás kerekedett, reggel láttuk, hogy kb. 10 mm esett le.

Ekkor még nem aggódtunk. Beszéltünk is az emberrel és azt mondta egy-két ázást még kibír a széna, nem lesz semmi baja. 

Vasárnap megint száradgatott, bár már nem volt olyan jó idő mint szombaton. Hétfő hajnal, ezúttal 4 órakor ismét dörgésre riadok fel, utána meg már halljuk, hogy esik az eső. Ez nem volt olyan nagy, hamar elállt, de azóta megint volt egy zápor. Az ég felhős, kb. 20 fok  és másnapra is írtak esőt.

Ezt követően a széna megázott még egyszer hétfő délután, majd kedden egész hajnaltól  délelőtt 10-ig ismét ázott. És erre még rápakolt a szerda délelőtti eső. Ami azt jelenti, hogy 4 egymást követő napon ázott a széna, úgy, hogy közben esélye sem volt megszáradni. Azt ugyanis már tapasztaltuk, hogy több ázást is kibír, ha a két eső között teljesen meg tud száradni. Így viszont már hétfőn észre vettük, hogy alul, ahol nedves már kezdett szaga lenni. És a híreszteléssel ellentétben a kecske sem eszik meg akármit, válogatós egy jószág és aminek szaga van, vagy nem tetszik neki azt félredobálja.

Úgyhogy ez a vonat elment. Így már nem érdemes bebáláztatni, mert csak berohad a közepe és akkor kifizettünk még 100.000 Ft-ot és utána törhetjük a fejünket, hogy mit csináljunk a nagy gurigákkal és így is vehetünk szénát a kecskéinknek. Ha meg csak szimplán rajta hagyjuk a lekaszált, szétterített füvet a legelőn, az majd szépen behumuszálódik a talajba. 

Egyébként 12 órán múlott az egész, ha vasárnap 13,00 óráig vár a zivatar, addigra már elkészültek volna a bálák. Hát ennyi az idei szénázás története.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése