2015. szeptember 14., hétfő

Fű füvön nem marad, avagy így jártunk az MVH-val



MVH=Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési hivatal

Az úgy kezdődött, hogy még áprilisban benyújtottuk az igényünket a földalapú támogatásra. A falugazda, akihez lakhelyileg tartozunk megállapította (internetes térkép alapján), hogy kb. 10 hektár után tudjuk igényelni, amit meg is tettünk. Mondtuk, hogy bár a terv az, hogy gazdálkodni fogunk, de előbb építkeznünk kell, hogy legyen hol laknunk, azaz  idén még nem igen lesz időnk semmilyen mezőgazdasági tevékenységre. Ö erre azt mondta, hogy akkor beírja, hogy pihentetett a legelő státusza (mivel besorolásilag nekünk nagyrészt legelőnk van) és akkor nem kell vele semmit csinálni.
Nem hangzott el, hogy azért 30-40 cm-nél mondjuk ne legyen nagyobb a fű.

Mi ebben szépen meg is nyugodtunk, a gaz meg csak nődögélt, néhol már 1,5 méteres magasságig. Nem mondom, hogy nekünk ez így tetszett, de hát jelenleg nekünk időből van a legkevesebb. Erre kb. 1,5 hete hívják Gábort telefonon, hogy az MVH-tól vannak itt és meg akarják nézni a legelőt. Az úriember közölte, hogy tulajdonképpen azért jött ki, mert még valaki beadta az igényt a támogatásra és azt ellenőrzi, hogy ki a jogosult rá. Természetesen mi vagyunk azok, de mivel kijött és látta, hogy milyen állapotban van a legelő mindjárt meg is bírságolhatott volna, ha úgy akarja. Szerencsére emberséges hivatalnok volt. Előbb azt találta ki, hogy másnapra kaszáltassuk le. Gábor azért kisírt egy hét haladékot meg persze mondta azt is, hogy a falugazda szerint nem kell csinálnunk semmit. Ja, azt mondja a falugazda nem a bírságolási osztályon van. Tehát, ha nincs szerencsénk, akkor még fizethettünk is volna, mert az MVH-nál az alkalmazottak nem egységes álláspontot képviselnek.

Egy hete, hétfőn  átmentem Szembeszomszédékhoz, nem tudnak-e valakit, aki elvégezné a munkát. Délután  fél négykor már itt is volt az illetékessel, akinek van nagy traktorja és szártépője (ez nem simán lekaszálja, hanem össze is aprítja valamelyest a növényt + óriási termeszvár, pocoktúrás nem akadály neki, azt a földdel teszi egyenlővé). Megállapodtunk, hogy legkésőbb szombatig elvégzi a munkát és valóban, ha azt mondja 15.15-kor itt van, akkor inkább 2 perccel előbb már halljuk a traktort.Végül csütörtök délután kezdte el és ma lett kész, közben azért  volt egy kardántengely törés és még egyéb szerelések is.

A legelőn ugyanis korábban hatalmas akácfák álltak, amiket már nagyon régen kivágtak, de a tuskókat bent hagyták. A korábbi karám oszlopai is alattomosan meglapultak itt-ott. Mi ugyan a segédmunkásunkat körbe küldtük, hogy nézze át és karózza ki az ilyeneket, hogy a traktoros azokat elkerülje, de persze nem talált meg mindent, úgyhogy párszor elkapott egy-egy ilyen tuskót, ami nem kifejezetten használt a gépnek. Úgyhogy kis kaszálás - kis szerelés  stb. stb.

Előtte utána képek következnek

Kilátás kelet felé előtte ...




 ... és utána

Kilátás nyugat felé előtte ...


... és utána


Dolgozik a Nagy Piros


Még sok van hátra.

Alig látszik ki a Nagy Piros.


Már nemcsak a szomszédék házteteje, hanem az egész ház látszik tőlünk


Azért így sokkal szebbek lettünk szó mi szó. Így már látszanak a valós domborzati viszonyok is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése