2020. február 1., szombat

A gazda legnehezebb napja



Csodálatos dolog a természetben, a természettel harmóniában, növények és állatok között élni, de mint mindennek, ennek is meg van a sötét oldala. Nevezetesen, amikor az általad nevelt állatoknak elveszed az életét. 

Tudom, hogy mostanában nagyon divatba jött a húsmentes étkezés, meg az állatok életének védelme. Mi azonban a teljességben hiszünk. Növények nélkül nincsenek állatok és állatok nélkül nincsenek növények (hacsak nem alkalmazol műtrágyát, ami meg színtiszta méreg). Ezenkívül mi a vegyes táplálkozás hívei vagyunk. 

A nagyüzemi állattartást mi is elítéljük, mert az állat természetétől teljesen idegen körülmények között tartják őket. Többnyire napot, eget sohasem látnak. Ehhez képest a mi állatainknak nagyon  szép életük van. Viszonylag nagy területen jöhetnek-mehetnek. A kecske legelészhet, a malac turkálhat kedvére. A szokásos évi egy-két féreghajtáson kívül gyógyszert nem látnak, a legelésen kívül csak szemes takarmányt  és konyhai zöld-hulladékot kapnak enni. (A világon előállított összes antibiotikum felét a nagyüzemi körülmények között tartott állatokkal etetik fel.)

Idén azonban ismét eljött az a bizonyos nehéz nap illetve napok. Ugyanis első ízben összekötöttük a disznóvágást a kecskevágással. A terv ugyanis az volt, hogy készítünk kecskekolbászt, ahhoz meg ugye zsírra van szükség, ami meg ugye a malackáknak van.

Január elején kiderült, hogy a gazdának még nem kell mennie sofőrködni, ezért az év második hetére gyorsan leszerveztük a disznóvágást. Jó bevált csapaton ne változtass elvét alkalmazva a legutóbbi résztvevőket toboroztuk össze: anyukám, apukám, sógorunk és Gábor nagynénije meg természetesen a gazdák.

Itt hívom fel érzékenyebb olvasóim figyelmét, hogy a nyugalom megzavarására alkalmas képek és szöveg következik. Ezért ők ne olvassanak tovább.

Január második  hete tehát elég zúzósra sikeredett az alábbi menetrenddel:

- kedd: anyagbeszerzés, úgymint belek, hiányzó fűszerek, késgarnitúra;
- szerda: két kecske levágása, kicsontozása;
- csütörtök:két disznó levágása, feldolgozása;
- péntek: kolbász betöltés, zsír kisütés, mosogatás, rámolás.

De a végeredmény önmagáért beszél. No de, lássuk a részleteket. 

A gazda elmondása szerint (bár ezen mindenki csodálkozik) kecskét lelkileg könnyebb vágni, mint malacot. Egyrészt nem olyan kis bújósak, meg játékosak, mint a röfik, tehát nincs olyan erős érzelmi kötődés, másrészt nagyon gyorsan és hang nélkül mennek át a kecske mennyországba. A kiválasztott két kecskének már így is egy évvel hosszabb idő adatott ezen a földön, mert már tavaly szerettük volna levágni őket, csak nem úgy alakultak a dolgok.

A két szarvalt kecskét vágtuk le, akik nem is jó vérvonalból származtak és eléggé gyepálták a többieket. A szerdai nap nagy része tehát ezzel telt. Végül lett 16 kilónyi színtiszta, csaknem zsírmentes kecskehúsunk. A 70-30  %-os  hús-zsír arány miatt ehhez még kellett jó 7 kilónyi zsír, hogy jófajta kolbászt készíthessünk.

A kecskék levágása és feldolgozása mellett a nap másik része azzal telt, hogy mindennel előkészüljünk a másnapi nagy napra. Az alábbi feladatokkal kellett végezni:
- edények, ládák  levarázsolása a padlásról + mosogatás,
- kések, bárdok élezése,
- tűzifa fűrészelés, aprítás (üstházhoz és a sparherd-hez),
- hagyma, fokhagyma pucolás, aprítás,
- kenyérsütés,
- hájas sütemény készítése.

A feladatok közül nyilván nekem jutott a mosogatós, pucolós, főzős-sütős rész. 

Kicsit hosszúra sikeredett a nap, mert végül a gazda éjfélre készült el mindennel. Ebből le is vontuk a tanulságot: nem szabad ennyi mindent az utolsó előtti napra hagyni. 

Persze az utolsó két nap már nem igen tudott aludni. Lelkileg igen megterhelő az a tudat, hogy ölnöd kell, ha enni akarsz. Igaz, hogy a disznók levágásához sikerült beszerveznünk a szomszéd párt, akikkel igen szoros együttműködés alakult ki az elmúlt években. Viszont a kecskékért az emberem volt a felelős. 

Tehát a malacokat végül a szomszéd gazda szúrta le, de a lefogásban segítenünk kellett. A második malac ráadásul nagyon ragaszkodott az életéhez, nagyon sokáig tartott mire végleg elment. 

Az időközben  megérkezett segítőcsapat itt kapcsolódott be a folyamatba.

Először nyilván a perzselés, pucolás következett. A fényképek kedvenc sógorom közreműködésével készültek. Ugyanis egyik gazdának sem volt egy másodperce sem arra, hogy bármilyen képrögzítő eszközt alkalmazzon. Én mint fő lóti-futi állandóan mozgásban voltam. Állatokat elláttam, vizet hordtam, meg minden egyebet, ami kellett. Szabad pillanataimban meg bekapcsolódtam, amibe lehetett. Pucolás, darabolás stb. stb. A gazda pedig teljesen egyedül ellátta egy hentes feladatát. Nenus szóbeli irányításával ő  bontotta szét mindkét malacot.

Az egyik malac  igen nagyra sikeredett, legalábbis vietnami mércével mérve. Megvolt nagyjából egy mázsa (amúgy 70-80 kiló a vágósúlyuk). Ez egy herélt disznó, azaz ártány volt. Jellemző rájuk, hogy adott idő alatt jobban gyarapodnak.


Rénfa híján egyelőre így tudtuk megoldani a malac fellógatását. 


Sonka formázás folyamatban.


A tavalyi év tapasztalatából kiindulva úgy döntöttünk, hogy a töltelékek bekeverését és a töltést bent a házban csináljuk. Estére ugyanis annyira lehűlt az idő, hogy a töltelék megdermedt és ez megnehezítette a dolgokat, mivel folyton szakadt a bél. 


Igaz, hogy a legutóbbi vágáshoz képest most volt két kecske is, plusz az egyik malac túlsúlyos volt, de tény, ami tény, hogy igencsak megcsúsztunk a munkálatokkal. Az ötfajta töltelék bekeverése (kecskekolbász, disznókolbász, disznósajt, májas hurka, véres hurka) úgy elhúzódott, hogy végül csak a hurkákat tudtuk a vágás napján betölteni, hiszen azokat még abálni is kellett.


Ez a nemes feladat apukámnak és nekem jutott. Úgyhogy amíg a többiek a jó melegben töltögették a hurkákat, mi már az első adaggal kint voltunk. Este 7-kor került az abalébe a disznósajt, aminek kellett két óra. Közben adagonként érkeztek a hurkák. Ezeknek elég volt pár perc és már lehetett is kivenni őket, hogy hűljenek.


Végül este kilenc körül ért véget számunkra a szabad levegős program. Utána jöhetett a jól megérdemelt vacsora egy jófajta disznótoros húsleves formájában, kis főtt hús és paradicsommártás kíséretében. Ezúttal ismét anyukám volt a szakácsnő.

Másnapra maradt a kolbász betöltése és a zsír kisütése. Apukám és Nenus maradtak még segíteni. Így fél egyre kész is voltunk mindennel. A zsír kisütése mellett a mosogatás és a rámolás nagy része is megtörtént. Bár most olyan nagyon nem rámoltunk el, hiszen februárban ismétlés következik.

Még szerencse, hogy ilyen nagy füstölőt építettünk, mert bizony dugig lett. Elöl a két disznósajt és pár karika májas hurka lóg. Ezek csak két füstöt kaptak.



Utána kicsit szellősebben lehetett a kolbászokat pakolni. Bár még így is elég sűrűen vannak.


Most már a padláson lógicsálnak. Megszámoltam őket: 58 pár lett. Ez a mennyiség már egyszerre nem is igen fér bele az optikába. 


A hat rúdból öt tele is lett. Kénytelenek leszünk újabb rudakat gyártani a következő vágásra.

Igaz vannak egészen rövidkék is (azért kicsit most is szakadt a bél). Azóta már mindkét fajta kolbászt leteszteltük és meg vagyunk elégedve az eredménnyel. Igaz, hogy még kicsit nyersek, de már most nagyon finomak. A süni való kolbász és a hurkák is jól sikerültek.

Kecskekolbász szekció. Szép mennyiség lett belőle.


Időközben a vékonyabb szalonnák már felkerültek a füstre. Tavalyi tapasztalat ugyanis az volt, hogy némelyiknek már sok volt a három hét a sózóban.


A sonkák, csülkök, vastagabb szalonnák még ázkolódnak egy darabig. Igaz, hogy rekord méretű 7,5 kilogrammos sonkái lettek az ártánynak. (Eddig ált. 3,5 kg-os volt egy sonka.)


Ezúttal is nagyon hálásak vagyunk minden résztvevőnek. Nagyon jó, hogy ilyenkor össze tud fogni a család és nem maradtunk magunkra. Hiába azért egy disznóvágás nem kétemberes feladat (pláne, hogy 2 kecske és 2 malac volt a napi program). 


4 megjegyzés:

  1. Eszter jó volt látni a sok-sok finomságot, amit készítettetek. Összefutott a nyál a számban, mi is vegyestáplálkozás mellett vagyunk, egyetértek veletek a fent leírtak alapján.
    Az emberi szervezet vegyestáplálkozásra van "kitalálva", tiszteletben tartva mindenkinek a saját meggyőződését, és étrendjét.
    Mindemellett rengeteg zöldséget, és gyümölcsöt eszünk.

    VálaszTörlés
  2. Egyetértek veled, mi is elfogadjuk, ha valaki vegetáriánus vagy vegán étrenden van, csak minket ne akarjon megtéríteni.További kellemes hétvégét kívánok innen a napsugaras Málnáskertből.

    VálaszTörlés
  3. Drága ESZTER! Mindig nagy élvezettel nézem a videót amiket felteszel,de most nem bírtam megállni hogy ne írjak,annyira csodálatos amit csináltok!Fantasztikusak a képek az embernek csorog a nyála.Mi is vegyes táplálkozás hívei vagyunk,s a mennyiség helyett a minőségre szavazunk. Megkérdezhetem hogy eladásra is szántok vagy csak a tág család ellátása a cél,mert szívesen jelentkeznék vevőnek! 😉😊

    VálaszTörlés
  4. Kedves Ismeretlen! Mindig nagyon örülünk, ha ilyen kedves hozzászólásokat olvashatunk. Most különösen megörültem, hogy nem csak olvasóként érdeklődsz, hanem a termékeink is érdekelnek. Az igazság az, hogy ennyit nem győzünk megenni, de nagy vevőtoborzásba sem kezdtünk eddig, mert akkora mennyiség még nem volt. A terv az, hogy a felesleget értékesítjük, ami biztos, hogy a jelenlegi szezonban lesz. Ha privátba megadod az elérhetősegédet, akkor szívesen értesítelek a termékeinkről. Ölelés Málnáskertből.

    VálaszTörlés