2020. március 7., szombat

Erdészeti és kertészeti munkálatok



Az erdősítési munkálatokkal kapcsolatosan történt némi-nemű előrelepés a legutóbbi bejelentkezésem óta, ugyanis számunkra igen meglepően az erdészeti hatóság a rendelkezésére álló 60 nap helyett 11 nap alatt meghozta határozatát, hogy indokolt a vadvédelmi kerítés építése. A következő lépés, hogy a vadgazdálkodóval fel kell venni a kapcsolatot, ugyanis a két félnek (erdőgazdálkodó és vadgazdálkodó) közösen kell állnia a kerítésépítés költségét. 

Mivel nem kis összegről van szó (legalábbis számunkra ez egy igen jelentős összeg) ezért felvettem a kapcsolatot az illetékes erdésszel most várom a nyomtatványt, amin be kell jelenteni az igényt a hozzájárulásra. Közben meg is érkezett a megállapodás, ami alapján a vadgazdálkodó a kerítés megépítése után utólagosan fizet folyóméterenként egy meghatározott összeget.

Amíg várakoztunk mi is folytattuk a terület kipucolását. Ugyanis nagyon sok tuskó, száraz ág, kidőlt fa van a területen, ami kitűnően ég a kályhánkban.


Ezért két pótkocsinyival ki is hoztunk. Amelyik tuskó befér a kályhaajtón az így megy is be egészbe, csak  a túl-méreteseket darabolta az emberem.


A szomszéd vállalkozó februárban már kétszer kísérletet tett, hogy területet az aljnövényzettől megtisztítsa, de mindkétszer valami műszaki probléma adódott a traktorral, így ez a feladata is hátra van még. Az aljnövényzet egy részét a nagy traktor szártépőjével ki lehet pucolni.


Azért egy MTZ kicsit izmosabb a feladathoz, mint a mi TZ4K-nk, de a tuskók azért ezt is legyőzik.


A héten újból folytatta miután a traktor megjavult, erre megint elkapott egy tuskót és tört a kés. Folytatás talán a hétvégén.

Sajnos van néhány beteg tölgyfa, amire egészségügyi vágási engedélyt kell kérnünk. Bizony még egy nyilvánvalóan beteg fát sem lehet csak úgy kivágni. Most még talán  a törzs egy része megmenthető bútor vagy épületfának, a beteg részek plusz az ágak meg jók lesznek tűzifának. Később, ha már megépül a kerítés és a csemeték is el lesznek ültetve nehézségekbe ütközne a kivágásuk, ha meg maguktól dőlnek ki, nagy kárt tudnának okozni.

Van olyan, amelyiknél látszólag egy méterig terjed a betegség.


Van ahol ennél magasabbra.


Februárban sem úsztuk meg a nagy esőket. A hétfői felhőszakadás után az úton is végig állt a víz, a patak is telítődött. A patakunk pedig jelenleg így néz ki.


Néhol ki is lépett a medréből.


Boróka a kedvező lehetőséget észlelve egy kis lábáztatás erejéig ezt ki is használta.


Jó lenne, ha ezt a vízmennyiséget egész évben tudná tartani.


Március harmadikával hivatalosan megnyitottam a kertészeti idényt. Levarázsoltam a padlásról a magvetéshez való edénykéimet. Hoztam egy kis palántaföldet a két év alatt a ganédombból csodálatos termőtalajjá alakult földkupacból és a magocskák is bekerültek a helyükre.

Hozzávalók a majdani palántákhoz: jó minőségű termőtalaj, sok-sok mindenféle mag (ezeket én növénycsoportonként szortírozom úgy mint gyökérzöldség, tökfélék, káposztafélék, saláták stb. stb. így ilyenkor sokkal gyorsabban megy a vetés), mindenféle edénykék, pálcikák, toll, kis lapát.


Szorgalmas kertművelő kollégám. Az egy vödörnyi földben legalább 3-4 gilisztát találtam.


Kihasználtam a két balkonládát is, ami a korábbi vetési sikertelenség után üresen állt. Többféle paprika mag került beléjük.


Az összes létező edénykét megtöltöttem. Paprikán kívül többféle paradicsom, káposzta, karfiol, karalábé, rebarbara, padlizsán került a földbe.


Tavalyi kudarcból okulva beköltöztettem őket a házba, a délre és a nyugatra néző ablakpárkányokon gyűjthetik magukba a sok napfényt.


Most megkezdődik a várakozás. Kis spricnivel naponta permetezem a földjüket, hogy nehogy kiszáradjanak. Remélem eredményesebb leszek palántanevelésben, mint tavaly. Később is vetettem a magokat és kint tároltam őket. Ez hiba volt. A tavalyi őszies tavasz nem kedvezett a fejlődésüknek. Sok ki sem bújt, ami meg kikelt nagyon apróka volt.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése