2020. május 9., szombat

Malacék a birtokon


Az egyszem túlélő malacka egy fiúcska, ma éppen négy hetes és most már nagy valószínűséggel megéri a felnőtt kort. Az első napokban egy lyukas garast sem adtam volna a bőréért, most viszont már egy igazi kis vasgyúró.



A papa kicsit morcosan néz a nagy agyaraival, habár a világ legszelídebb és kedvesebb kan malaca és hozzá igen félős.  


Érdekesség, hogy a lányokhoz való átjutás szándékával megrágcsálta a karámra rögzített vashálót és közben letörte az egyik agyarát. Amit azóta, ahogyan a képen is látszik szépen visszanövesztett.

A papa az esti ágyazás után. Bizony minden este szépen feltúrkodják a szalmát és pihe-puha ágyikót vetnek maguknak.



A családi idillnek azóta sajnos véget vetettünk, mert a papa már megint kezdte kerülgetni a mamát és ahogy már írtam ezt a kocát sajnos le kell selejteznünk.

A mama és a baba immár az új lakhelyükön. 


Viszont a kicsi simán átfér a rácsok között, ezért gyakran megy láthatásra a papához. Itt éppen együtt napoztak és aludtak, de sajnos mire kattintottam a picur felugrott. Pedig olyan édesek voltak együtt.


Na, ez például elképzelhetetlen, hogy egy kecskebak bármiféle gyengédséget mutasson a gidája iránt, ő csak riválist lát bennük.

A kis kecskék előszeretettel ugrándoznak a pihengető vagy éppen álló malacokon, ők pedig egy cseppet sem zavartatják magukat. Sőt szerintem még élvezik is a kecsketalpas hátmasszázst. Itt épp a fékvős verzió látható.


Az ikrek szépen szimmetriában  elnyúlva egy homokgödörben (ők a tavalyi már nem is olyan kicsi malacok).


Tegnap délelőtti szieszta. Az összes malac eldőlt, mint a rohadt nád és ki az ólban, ki a szabadban élvezte az édes életet.


Kismalac és Porthos, a cica, aki odaszokott a malacok vályújához. Mivel az első héten kifejt kecsketej még nem alkalmas emberi fogyasztásra, a kis család kapta meg bónuszba. A macsesz pedig ezt kifigyelve beállt harmadiknak a vályú mellé és együtt kajált a malacokkal.


Most már bizony a kicsi is próbálkozik, csak  még magas az a fránya vályú.


Ezek bizony nem saját jószágok. Az állatbirodalom mögötti erdőben legelésznek, attól kb. 10 méterre.


Fényes nappal nem nagyon volt még lehetőségünk vaddisznókkal találkozni. A gazda szólt, hogy menjek gyorsan. Én meg távcsövet és fényképezőgépet felkapva rohantam. Sajnos a sok ág meg a magas aljnövényzet miatt nem sikerült jobb képet készítenem róluk. Mivel pont felőlük fújt a szél, elég sokáig nem vettek minket észre. Akkor viszont szépen elkocogtak és ekkor derül ki, hogy két anya volt a kicsinyeivel, csak a kis csíkosak ki sem látszottak az aljnövényzetből.

Régóta visszatérő kosztosaink. Rendszeresen megjelennek etetésekkor és a malacok által kikotort daraszemekből még ők is jól laknak. Citromsármány a becsületes nevük.


Egy még közelebbi kép a madárkáról.



Ebből meg kiderül, hogy a több funkciós "építmény" az állatudvarban a kecskéknek játszótér a malacoknak meg kiváló vakarászós hely. 


Remélem tetszett ez az irományom is és továbbra is velünk tartotok ezen a kalandos, izgalmas és szép úton.

4 megjegyzés:

  1. Igen, s mindig várom az újabb bejegyzést.
    Régen nekünk is voltak csüngőhasú malacaink, s kecskéztünk is. Sokféle sajtot készítettem. Már csak tyúkjaink vannak, bár tegnapelőtt délután besurrant a róka, s kettő kivételével mind legyilkolászta.
    Időnként a kertet is megmutathatnád. Hogy állsz a veteményessel?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Már tervben van a kertről a bejegyzés, fényképek már megvannak. Hamarosan jön.

      Törlés
  2. Mindig olvaslak és ámulok-bámulok a sok csoda láttán. Nagyon szeretem az írásaidat, beszámolókat.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, valóban úgy érezzük, mintha egy megvalósult álomban élnénk. Bár igaz, hogy rengeteg munka van mögötte, nem csak úgy az ölünkbe pottyant ez a kis "birodalom". Mégis minden nap várakozással telve kelünk fel, hogy na, megint itt egy új nap, mi mindent tudunk ma megcsinálni. Esténként pedig megelégedéssel tekintünk vissza, hogy, igen ma megint nagyon ügyesek voltunk. És ez csuda jó érzés. Kívánom mindenkinek, hogy megtapasztalhassa ezt az érzést. Ölelés Málnáskertből.

      Törlés