2020. november 13., péntek

Őszi szüret a kertben


Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a kert kora tavasz óta szinte folyamatosan ad valami élelmet nekünk. Október elején szedtük le az utolsó terméseket a padlizsánról, paradicsomról, paprikáról. 

A paradicsom, paprika és cukkini termésből  ekkor még készült egy utolsó adag lecsó.


Hat üvegnyi lett belőle, itt épp a száraz dunsztban pihengetnek. 


Mehetnek a pincébe az üvegek.


Szeptember vége, október eleje óta esszük a mindenféle jóban (vitaminok, ásványi anyagok) gazdag fekete retket. Amiből idén először sikerült termeszteni egy szép adagot.


Október végén itt is megtörtént a betakarítás öklömnyi nagyságútól a kisebb sárgadinnye méretig nőttek a fekete gumók.


Nyár eleje óta fogyasztjuk a saját sárga és fehérrépát. Itt egy szép példány.


Mivel nem lettek megritkítva, igén érdekes formájúra nőtt némelyik.


Kora tavasz óta  folyamatosan szedem a sóskát. Azonkívül, hogy rendszeresen ettük frissen is, 6-8 adagnyi pihen a fagyasztóban. A héten, szerdán megint sikerült betakarítani belőle egy jókora adaggal. 

Szedés előtt a két rövidke sor, amely bőségesen ellátja kis családunk sóska szükségletét. Ez a kicsit dúsabb az idei vetés. 


Ez a  nem annyira bokros, pedig a két éves ültetvényem.


Ez a mi részünk. 


A kicsit öregebb, rágott levelek sem vesznek kárba. 


Az én kan malacomnak kitűnő csemege.


A másodvetésű krumplit is begyűjtöttük a hónap elején. 


Persze itt jóval kisebbek lettek a gumók, de azért a két sorból lett egy ládányi. Így remélhetőleg kitart majd az újkrumpliig a termés.


Végül a maradék gyökérzöldségek betakarításával sem mertünk tovább várni, ugyanis a mélymulcsos ágyások alá beköltözött egy vagy több egérke és ezt művelték  a répáinkkal.


Voltak olyan hatalmas kb. 10 cm átmerőjű gyökerek, amelyeknek csak a héját találtuk meg a földben, a komplett belsejét kiette alulról rágva be magát, így a földes héj maradt csak a kis pusztító után. Van esze az egérnek.

A rágatlan verzió így néz ki. Szép méretesek lettek a sárgák.


Petrezselyem gyökérből is lett egy tisztességes adag, bár erre is rájártak.


Azért legalább az egyikük megbűnhődött. Ugyanis amikor szedtük ki  a répát, megbolygattuk a fészkét és egy megzavarodott egeret puszta kézzel sikerült elkapnom Málna kutya legnagyobb örömére. Azóta pedig a cicákat láttuk lesben ülni. Szerintem ők is felfedezték a kis szürkék fészkét. A hét elején a nőstény cicánk kapott el egyet. 

Szerencsére a paszternák ágyásig nem jutottak el. Így idén először sikerült ebből is betakarítani télire egy jó ládányival.


Csak mutatom, hogy mekkora gyökerek lettek. Szintén a mélymulcsos ágyásból kerültek ki ezek a termetes példányok.


Variációk gyökérzöldségekre.


A készleteink így a következőképpen alakultak: a pincében  4 láda krumpli, egy-egy ládányi a fenti gyökérzöldségekből és egy láda fekete retek, a padláson pedig egy láda hagyma, a fagyasztóban 3 fióknyi mindenféle zöldség, a kamrapolcon  a rengeteg eltett paradicsomféle. Ez pedig már egy óriási előrelepés a tavalyi évhez képest. Akkor ezeknek a zöldségeknek a töredékét sikerült megtermelni. Ez tehát az idei szezon eredménye azon túl, amit tavasz óta kiettünk a kertből  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése