A január köztudottan nem a legaktívabb hónap egy gazdaság életében, így Málnáskertben sem. Azért természetesen nem ültünk és lógattuk a lábunkat egész hónapban, de látványos dolgokról nem tudok beszámolni.
Az év első napjait mindjárt a vadkerítés és az utcafronti kerítés javításával kezdtük. Az utcai két közön egy szabályos lyukat csináltak a vadak, ezt most felszámoltuk új dróttal, sőt ilyen kereszt rudakkal is megerősítettük.
Azóta már több mint egy hónap eltelt és egyelőre tart a kerítés és újabb nyílást sem nyitottak.
Mivel az istálló szénatároló részlegéből kifogytak a kisbálák, végre akadt annyi szabadt hely, hogy az istálló építésekor megrendelt faanyag megmaradt részét (több mint 3,5 m3) végre tető alá vigyük.
Megkezdtük a következő évi tűzifa gyűjtögetését, ugyanis minden évben akad néhány fa, amelyik megadja magát az időjárás elemeinek. Néhányat sikerült összefűrészelni és már felhasogatva várja a szárító napocskát.
Közben másnaponként megraktuk a füstöt a decemberi vágás szalámijai és kolbászai alatt és persze a húsokat is szorgalmasan forgattuk a sózóban, ahogy kell. Azóta természetesen már a padláson szikkadoznak.
A fentmaradó időmben sütögettem mindenféle finomat: kenyeret, kalácsot, hájas sütit (ebben már igazi profi lettem) és persze gyártottam a tartalmakat a blogra.
Végül január végén, pontosan egy hónappal a decemberi után lezavartunk még egy kettős disznóvágást ugyanazzal a felállással. Tehát a szomszéd birtok gazdái, Emese és Laci, valamint barátunk Barna segítségével. Annyi változás volt, hogy a konyhaszolgálatot ezúttal az apukám látta el, aki legalább olyan jól főz, mint az anyukám.
Így részben változott a menü is, mert bár a hagymás vér és a húsleves ezúttal sem maradt el. Most sült húsok és máj helyett apukám specialitása, egy isteni finom töltött káposzta készült részben az én közreműködésemmel. Ezúttal végre leírtam a receptet is és az elkészítési folyamatot is láttam nagyjából.
A végeredmény annyira jól sikerült, hogy Emese azóta már a receptet is elkérte.
A disznóvágásról tőszavakban annyit, hogy a legrémesebb és a legjobb volt egyben.
LEGRÉMESEBB (érzékenyebb lélekűek gyorsan görgessenek át a LEGJOBB fejezetig):
A legrémesebb rész az volt, hogy az egyik malacka sehogyan sem akarta itthagyni ezt a szép földi világot. Ezúttal bevetettünk egy kábító fejbelövő készüléket, hogy ne szenvedjenek annyit. Az elsőnél ment minden mint a karikacsapás. Lövés, szúrás, kész.
A másodikat háromszor lőttek meg, el lett vágva a torka, vér kifolyatva és még mindig élt. Annyira, hogy még a saját lábán kijött az elkerített karámból és ment vagy 30 métert. Ott még egy párszor fejbe kellett csapni, mire végül kilehelte a lelkét. Azóta csak zombi malacként emlegetjük.
LEGJOBB
A két tiszteletbeli hentesünk Gábor és Emese már annyira jól összedolgoznak, és a malacok pucolása is pikk-pakk ment a tisztító brigádnak. Így délután 14,30-ra szét volt bontva a két disznó és 16,30-ra már a zsír is kisütve, kolbásztöltelék bekeverve.
Szokás szerint másnap töltöttük be az ezúttal is nagyjából 30 kilónyi tölteléket. A sózóban most is ott pihenget 4 szép sonka és pár tábla szalonna.
Mivel a feldolgozás ilyen gyorsan ment még arra is volt idő, hogy a két nappal korábban beszerzett gyalugépet (400 kg) a fiúk levontassák az utánfutóról. Igaz, hogy műhely még messze nincs kész, de jött ez az alkalmi vétel és nem akartuk kihagyni.
Így hát pikk-pakk eltelt a január, ami ha nem is volt túl eseménydús, de azért nem is unatkoztunk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése