2021. február 28., vasárnap

Még tavaszabb


Hát elérkezett február hónap utolsó napja és ezúttal a hónap utolsó hetének eseményeiről számolok be, amely az eseménydús napok számát tekintve rövid volt (4), viszont annál intenzívebb. Sikerült két 16 órás munkanapot is gyártanunk a héten.

Az egyik nap nagyjából azzal ment el, hogy az asztalos uram megpróbálta a sok kis apró vasdarabot felszerelni két spalettára, hogy lássuk, hogy egyáltalán hogyan néz ki és működik ez az egész. Ehhez az étkező asztalt használta "gyalupadként".


Miután a táblára felszerelte az odavaló részeket, a tokra is fel kellett szerelni az odavaló dolgokat. Ehhez alapos mérésekre volt szükség, hogy utána be is lehessen csukni a táblákat.

Jön a puding próbája: a felakasztás pillanata.

Így néz ki csukott állapotban.

Így pedig kinyitott állapotban. 

Ehhez a vasalthoz nem szükséges semmilyen kitámasztó vagy rögzítő szerkezet a falban, a vasalat megtartja a táblákat.

Végül úgy döntöttünk, hogy a biztonság kedvéért az összes táblát felvasaljuk és felpróbáljuk a helyére mielőtt festetésre elvinnénk. Megjelöljük, hogy melyik hova való és a visszaérkezéskor csak a táblákra kell felszerelni a pántokat és már mehetnek is a helyükre.

Volt egy ügyintézős, anyagbeszerzős napunk is. Ekkor beszereztük a hiányzó vasakat a spalettákhoz, feltöltöttük a takarmányos és mindenféle üzemanyag készleteket. Mivel itt nekünk előre kell gondolkodni és tervezni és szeretünk egy úttal több mindent elintézni, hogy ne kelljen mindenért külön-külön rohangálni. 

Csütörtökön jött a második maratoni nap egy újabb kettős disznóvágással. Ezúttal szerencsére gyorsan ment a malackák átsegítése a másvilágra. 07.15-kor már megkezdődött a perzselés, pucolás fázisa.

A csapat némiképp változott, Barna barátunkat ezúttal sógorunk, Gábor helyettesitette, a konyhaszolgálat megint anyukámnak jutott és természetesen itt volt a szomszéd birtokról Emese és Laci.

A csapat már annyira profi és összeszokott volt, hogy délre mindkét malac szét volt bontva. Kolbásznak való kicsontozva, zsír felkockázva.

Annyi változás történt a menetrendben, hogy ezúttal hurkát és májast is akartunk készíteni. Viszont a tapasztalatlanságból kifolyólag későn lettek odatéve az abalébe való dolgok főni.  Emiatt a hurka készítés belenyúlt az estébe. 

A csapathoz ekkor csatlakozott Laci anyukája mint "hurka és májas ügyi szakértő". Az ő útmutatásával és segítségével készültek el a töltelékek, majd történt a betöltés és abálás. Továbbá a jó hangulathoz és a menühöz hozzájárult egy kosár sóskiflivel és egy tálca mézes krémessel is.

A hajnal 5-kor indult műszakunk így 21.15-kor ért véget.

Másnapra maradt a kolbász, szalámi betöltése. Amire ezúttal ketten maradtunk. Ahhoz képest, hogy először csináltuk ebben a felállásban és a vadonatúj kolbász töltőt kétszer is szét kellett szedni, mert  nem a megfelelő helyen nyomta ki a tölteléket,  két óra alatt betöltöttük a közel 30 kilónyi tölteléket.

Ebédig elkészültünk vele. Segítőinkkel a szomszéd birtokról morzsapartit tartottunk, majd felkerültek a füstre  a termékek.

Előtérben a májasok, mögöttük rejtőznek a kolbászok és a szalámik.

Végül minden eszköz szépen elmosva várja a szezon utolsó vágását, ami két hét múlva lesz esedékes.

A tavaszi időjárásról csak annyit, hogy a disznóvágás  napján volt időszak, amikor rövidujjúban dolgoztunk és még este 8-kor is +13 fok volt. Másnap még jobban ráerősített a napocska, a csúcs +23 fok volt. Így történt meg, hogy egy februári napon nem kellett befűteni, mert a házban is több mint 22 fok volt. Amire fűtés nélkül februárban eddig még nem volt példa, mióta itt élünk. Ezért a füstöléseket is áttettük éjszakára, bár azóta kissé visszaesett a hőmérséklet.

Közben sógornőmtől, aki amatőr fotós kaptunk egy válogatást a tavaly nyáron készült képekből. Ezek közül jöjjön néhány.

Csodálatos Boróka portré.


Sütike, aki már Mircella néven nyár vége óta a szomszédokat boldogítja. A kis kobold nagyon csintalan, egyszer beszökött a sajtkonyhába és végig rágcsálta az összes szikkadó parenyica sajtot. (De még nem fordították ki a bundájából.)


Sziesztázik a kecske és malacnép.


Anya és éjfekete lánya.


Jöjjön néhány kecske portré. 

Lulu


Tündér


Tündér lánya kérődzés közben.


A kecskék kedvenc csemegéje az akáclevél. Viszont ahhoz némi segítség szükséges, hogy hozzá is jussanak. Itt a nagyfiú szolgálja ki az igényeket.


Emitt mindketten besegítenek.


Holnaptól vár minket 2.400 darab csemete, amiket a tölgyes és akácos pótlása miatt el kell ültetünk. Úgyhogy megyek is, mert erre rá kell pihennem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése