2021. június 14., hétfő

Égig érő fű

 

Május végére a címben is szereplő égig érő fű alakult ki Málnáskert mind a 18 hektárján a hónap első felében lezúduló tetemes mennyiségű csapadék hatására. Így a gazdát jelentős kihívás várta, mire megérkezett a tervezettnél 5 nappal hosszabbra nyúlt (2,5 hetes) "Európa túrája" után.

A legégetőbb feladat a csemetés kaszálása lett volna, de persze a ház körül és a villanypásztorok alatt is akadt volna feladat. Ahhoz, hogy az erdőbe egyáltalán eljusson utat kellett volna vágni a kb. 400 méternyi úton. Mire a  lengőkaszával felért volna az erdőbe, már  egyszer elfáradt volna.  Ezért, hogy felpörgesse a folyamatot gyorsan átszerelte a kistraktorra a szártépőt és fordult egy párat. 

Először is a szintén nem csekély hosszúságú feljárót nyírta meg két körben.


Majd nyírt egy utat a csemetéskertig. Utána viszont nem maradt más hátra, mint vállra venni a kaszát és neki kezdeni a heroikus feladatnak. Traktorral való kaszálást sajnos a terepviszonyok és a kerítés sem teszik lehetővé. A rézsűs terep borulás veszélyes, a kerítés miatt meg nem lehet forgolódni, így marad a kézimunka. 

Itt azért látszik, hogy mi a különbség nyírás előtt és után.


A feladat a fizikai nehézségén kívül (napi 8 órában a kb. 10 kilós kaszával le-föl mászkálni) nagyon sok koncentrációt igényelt, hogy az aljnövényzettel együtt ne csapkodja ki a csemetéket is. A nagy figyelem ellenére sajnos így is áldozatul esett néhány fácska a kaszakésnek.


Az északi domboldal elkészült. Ahhoz, hogy tölgy csemeték teljes területe kész legyen 8 nap alatt 44 órán keresztül küzdött szegény emberem. 


Akkor azt mondta, hogy most aztán elég és elrendelte a két napos pihenőt, mielőtt visszamerészkedett az akáccsemeték közé. 

Csakhogy lássátok milyen feladat várta. A derekam felett ért az aljnövényzet. 


Szerencsére idén úgy döntöttünk, hogy nem cseszünk ki magunkkal és nem vágjuk vissza az akácokat (ez a erdészeti szabvány). Végül is a természetben magról eredt akáccsemetét ki vagdossa vissza? És mégis szép fák lesznek belőlük. 

Így viszont legalább nem kellett guvadó szemekkel keresni a 4-5 cm-es törpincseket, és a kaszálás után már szépen látszanak is a sorok, így hogy kibontották a leveleket. 


A csemetés kaszálása mellett azért be kellett illeszteni, hogy a villanypásztorok alatt is körbe kaszáljon, hogy azok továbbra is üzemeljenek.


Valamint nyírt néhány utat keresztbe-kasba a különböző csomópontok között.


Úgymint ház-kert, ház-kerti konyha, kerti konyha-kút, kert-kút stb. stb.



Igaz, hogy nagyon fárasztó munka volt ez a gazda számára, viszont örömmel konstatálta, hogy a csemeték legalább 70 %-a megeredt. Bízunk benne, hogy a bőséges májusi csapadékkal kibírják a nyarat. Ugyanis több, mint 2 hete nem esett egy csepp sem nálunk. Úgyhogy most már jól jönne megint egy kis eső. 

UI: Közben vasárnapra virradó éjjel volt egy kis frissítő zápor, úgyhogy kérésem meghallgatásra talált. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése