2022. április 23., szombat

Tavaszi nagytakarítás

 

Ebben az évben is elérkezett a tavaszi nagytakarítás ideje  az állatbirodalomban. Mivel mélyalmozást alkalmazunk, ezért általában Húsvét környékén kerül erre sor. A mélyalmozás elsősorban a kecskéknél értendő, mivel ők nem olyan tisztaság szeretők, mint a malackák, akiknek a malacólon belül külön kijelölt helye van a "toalettnek". Ezt nyilván pár napos rendszerességgel tisztítjuk, ahogyan a malacok szabadtéri WC-jét is rendszeresen takarítjuk.    

Ahol igazán neki kell feszülni a munkának az a kecskeól és karám, ahol fél év alatt nagyjából 30 cm vastagon gyűlik fel az alom. Ugyanis az elpiszkolódottra mindig friss réteg kerül. Így viszont ősszel-télen ez a vastag alomréteg az ágyikójuk, nem egy pár centis szalmaréteg a fagyott földön. Nem véletlen, hogy ha tehetik, akkor a malacok is a kecskeólban héderelnek.

A munka dandárja nyilván a gazdára várt, én csak a laza felső réteg kihordásában vettem részt. Egy napi kemény munka volt, mire a kecskeólat és a karámot a talajig kipucolta. 

A kistraktorral kellett egy párat pördülni, mire tiszta lett a terep. 


A "ganyédomb" pedig látványosan megnőtt. 


Csilli-villi ólacska, de a fertőtlenítés még hátra van. 


Közben azt teszteltük, hogy a kiskecskék, hogyan bírják a "kecskeoviban". Ugyanis már épp itt volt az ideje, hogy lejöjjenek a cicikről, mivel most már nekünk is szükségünk van a tejre. 


Meglepő módon nem volt sírás-rívás, egy pár órát szépen elvoltak és ami a lényeg nem tudtak kijönni. Azóta az a rendszer, hogy éjszakára bezárjuk őket. Tegnap például már nem is kellett kergetőzni velük, szépen bementek a helyükre. Kapnak egy kis darát, amit elnyalogatnak. A mamákat pedig így reggel meg tudjuk fejni. Egyelőre három anyától van egyszeri fejésre kb. 3 liter tejünk. 

Időközben eggyel csökkent a kecskebabák száma, ugyanis Maja őzbarna kicsi fia átköltözött a szomszéd birtokra, ahol egy hét alatt átvette a vezető szerepet a kecskék felett. Pár éve mi is ajándékba kaptuk Bendegúzt, így mivel idén sok volt a bakocska, gondoltam viszonozzuk az ajándékot, ha igény van rá. 


A csipet-csapat már nagy felfedezéseket tesz. Természetesen csoportosan, hiszen egységben az erő. 


Azért igyekeznek a mami közelében sertepertélni. 


A tavaszi nagytakarítás második napján jött a második felvonás. Az istálló építéséből maradt még némi mész, ezt leáztatta a gazda, majd egy kicsit átkeverte.


Majd az összes ólat így szépen végig festette, majd a maradék mésztejjel fellocsolta az ólak alját. 


Ezután jöhetett a friss alom minden ólba. 


Az utolsó felvonás pedig a jószágok bolhaírtó szerrel való lekezelése volt. Ehhez legalkalmasabb a permetező kanna, mivel fürösztésre nincs lehetőségünk. Kancsikánk már egész jól tűri a meleg vizes zuhanyt. 


A kis karámba bezárt malacsereglet és a kiskecskék már kevésbé. De azért figyeltünk rá, hogy mindenkinek jusson alaposan a szerből. 


Bár kecskéken még nem igen láttunk bolhát, azért ők sem maradhatnak ki a jóból. Pár év után most már beláttuk, hogy teljesen nem tudunk megszabadulni ettől az élősködőtől, épp úgy, ahogy a szúnyogokat vagy a legyeket sem lehet teljesen kiirtani, A cél az, hogy kordában tartsuk őket a magunk és állataink jólléte érdekében. Ezért ezt a műveletet tavasztól őszig 3-4 hetente el kell végeznünk. 


Hát ennyi lett volna a mostani beszámolóm. Remélem tetszett és továbbra is követni fogjátok Málnáskert történetét. Hamarosan újabb irománnyal jelentkezem. 


4 megjegyzés:

  1. Fantasztikusak vagytok, olyan sokat haladtatok 💕🥰 Gratulálok, nagyon jó látni ahogy kiegészítitek egymást! 😘

    VálaszTörlés
  2. Köszönjük a kedves szavakat. Igen, mi úgy vagyunk mint a "borsó meg a héja" lassan most már 33 éve. És még közel kétszer ennyit tervezünk együtt. Ölelés Málnáskertböl

    VálaszTörlés
  3. Eszter milyen 33 évről beszélsz?) csak nem a születésetek óra vagytok együtt????)))))
    Hu nekem a malackákról feltett kettő fotó a kedvencem, ahogy mennek együtt, majd a mamájukkal.... szóval nálam ez mindent vitt...))
    További sok sikert, és jó egészséget kívánok nektek sok szeretettel.

    VálaszTörlés
  4. Kedves Andrea! Sajnos a tények makacs dolgok, a 33 év igaz és kamasz korunk óta vagyunk együtt. A malacok igen cukik, csak nem hagyják magukat szeretni, mivel az anyjuk nagyon félős, ők is az anyai mintát követik. Úgyhogy csak messziről lehet szeretgetni őket. Hamarosan azonban jön az újabb garnitúra, remélem azok majd kezesebbek lesznek. Köszönjük a jókívánságokat. Ölelés Málnáskertből.

    VálaszTörlés