2024. március 23., szombat

Istálló projekt folytatás

 

Márciusban történt egy apró előrelépés istálló ügyben: a már kb. két hónapja a műhely padlóján heverő ajtókeretek felkerültek a helyükre és végre ajtóként funkcionálnak.

Első lépésben fel kellett szerelni a pántokat és a kereteket felrögzíteni a tokra. Itt már odakészültünk a helyszínre.


Közben a lakókat kicsuktuk a legelőre, néhányan érdeklődve figyelték, hogy már megint mi készül.


Keretek a helyükön az utolsó csavar kerül rögzítésre.


Ezután jöhetett a deszkázás. Szerencsére ez viszonylag gyorsan ment.


Leszabó fűrészen beállítottuk a megfelelő hosszúságot és már mehetett is a vagdosás, majd két csavarral rögzítettünk minden egyes deszkát.


Íme a mű. Hogy fusson a falazattal itt is takarással raktuk a deszkákat. Szerintem elég pofás lett, már egy istálló ajtóhoz képest. 


Mondjuk tavasztól őszig valószínűleg ilyen félig nyitott állapotban lesz folyamatosan, hogy a kecskék szabadon ki tudjanak menni a karámban. Viszont télen jól fog jönni, hogy nem fúj rajtuk keresztül a szél. Mondjuk ahhoz még a műhely felé nyíló ajtót is fel kell szerelni a helyére, reméljük hamarosan az is meglesz.


Hamarosan itt az istálló nagytakarításának az ideje. Tavaly augusztus óta ilyen szép magas domb épült a szénából, amit nem ettek meg. Gyakorlatilag nem is kell szalmát almozásra pazarolni a kecskéknél, megoldják azt ők maguk. 


Viszont a kinti karámot én már kitakarítottam, mivel nagyon nem tetszett, hogy anno az istálló bontása, majd újjá építése után sok törmelék maradt szerte-széjjel. A traktor pótkocsija nagyjából meg is telt az összeszedett szénával és a mindenféle törmelékkel.


A villanypásztorral elkerített területről és az istálló mellett is összegyűjtöttem az oda nem való dolgokat, úgymint levágott ágakat, gallyakat, egész, még használható téglákat.


Külön kupac készült a mindenféle dirib-darab paláknak (jobbra) és még mindig találunk az egykori TSZ karámjából megmaradt akácoszlopokat (balra), amiket száradás után felfűrészelünk és mehetnek a kályhába.


A belső takarítás már az emberemre vár, szerintem húsvétot már a szépen kitakarított istállóban ünnepelhetik a lányok. 

Csak érdekességként a végére: március elején ilyen répákat szedek még ki a kertből. Az egész telet ott vészelték át a szalma alatt. Jó, néhány meg van egy kicsit rágva, de nagyon finom répatorta és tejszínes répafőzelék készült ebből a mennyiségből. 

Leges legvégül pedig a legfrissebb hírek a kecskekarámból. Sajnos az idei évünk nem alakult valami jól. Most csak röviden: március 13-a és 19-e között megellett az összes anyakecskénk. A gidák közül  mindösszesen hárman maradtak életben. Lulu fiacskáját már a múltkori beszámolómban bemutattam. Most jönnek a többiek.

Ez itt Tejföl fiacskája, egy apró, de erős kis vasgyúró, ő múlt héten pénteken érkezett.


Kedden pedig Lujzikának lett egy óriásbébije. 


Egyelőre mind a három gida jól van, bár mindenféle komplikációk adódtak, de erről majd részletesen beszámolok a következő bejegyzésben.


1 megjegyzés:

  1. Nagyon jók az ajtók, nekem nagyon tetszik ez a takarásos deszka ajtó. A kiskecskék pedig csodaszépek, nem győzők újra és újra szeretettel nézni rájuk.

    VálaszTörlés