2018. február 2., péntek

Téli nagytakarítás és friss hírek az apróságokról

Ismét itt vagyok a legfrissebb képekkel a birtok legifjabb lakóiról. Azóta egyébként további szaporulat nem történt, bár Tündéren látszik már, hogy ő  lesz a soros. Óriási a pocakja és napközben is többször elfekszik pihenni.

A kis bakocska nagyon virgonc, bár a mamája igen aggódós és folyamatosan nyekeg neki. Biztos ilyesmiket, hogy "csak maradj a mama mellett kisfiam", meg "ne futkoss össze-vissza, még valami bajod esik" és hasonlókat. De persze ahogy jó gyerekhez illik, tojik a mamájára.




Egy közeli a ma egy hetesről.



Ezt értem folyamatos nyekegés alatt.



A kis minibaba egy tünemény, olyan mint egy kis plüss állatka. Szintén nagyon virgonc.




Bele vagyok szerelmesedve teljesen.




A legújabb hobbija, hogy minden útjába kerülő dologra felmászik. Legyen az a pihengető  gazdi, vagy egy ...



... fakocka, de a vályúban is végigkocogott már.




Fehérke is elég szociális és már az is előfordult, hogy magától belefeküdt az ölembe. Itt épp hegymászót játszik a gazdán.



Elég is volt a mászásból, most pihenek egy kicsit.



Szemben álltam a nappal, de azért jó kép, nem?







Pindurka még simán átsétál a mama hasa alatt.



Lilit továbbra is rendszeresen fejni kell, mert olyan sok a teje, hogy nem győzi ez a kicsike mindet kiszopizni. Itt épp evés közben.


Már a sót is megnyalja, pedig nem is vén még ez a kecskécske.



Bizony már ilyen messzire is elmerészkednek. Bár a villanypásztoron kívül még nem jártak. Azon belül most már a legtávolabbi csücskéig is elkísérik az anyukákat.



Megsült az első kovászos kenyerem. Tudom a külseje nem valami biztató. Ennek az az oka, hogy nincs szakajtóm, és a sütőedényben kelesztettem, abból viszont ki kellett borítani, mert azt fel kellett forrósítani és ez az ide-oda borítgatás nem tett jót neki.



Így néz ki belülről. Bár olyan nagy lyukacsok nincsenek benne, biztos lehet még tökéletesíteni a technikán. Az íze és állaga viszont kitűnő, kiválóan szeletelhető, nem morzsálódik, pedig már harmadik napja esszük. 



A maradék kovász most a hűtőben pihen. Három nappal a következő sütés előtt kell majd elkezdeni az etetését és utána ismét használható.

Végre felkerültek a bádogok is a kerti konyhára.



Folytatás majd tavasszal.




És végre valahára neki láttunk a rendrakásnak a ház körül. A kiinduló állapot egy kb. száz méter hosszan elnyúló sáv, amelyen az építkezés során felhalmozódott maradék anyagok szana-széjjel hevertek. Mivel mi teljes gőzzel a ház építésére és a már meglevő gazdaság üzemeltetésre koncentráltunk az elmúlt években és mivel igen magunkra voltunk utalva, hiszen még segédmunkást sem tudtunk találni, sajnos kialakult ez a most már tarthatatlanná vált helyzet.

Ez mondjuk nem építkezési hulladék, hanem a két évvel ezelőtti szénabálák földi maradványai.



Az egyik nagy tanúsága az építkezésnek, hogy azzal kellett volna kezdenünk, hogy építünk egy legalább 50 m2-nyi fedett tárolót, ahová az esőre kényes anyagokat be lehet tárolni. Ehelyett mi mindenféle kereteket gyártottunk fából és fóliából, amiket a szél sorozatosan letépett, ezért újra és újra javítanunk kellett. 

Ez itt egy keret maradványa három év után.


Amennyi időt eltöltöttünk az elkészítésükkel és javítgatásukkal és a folyamatos ki-be takarásokkal, az alatt simán megépíthettük volna a már fentebb említett tárolót, amit most csak elbontanánk, úgy hogy az anyaga később felhasználható. 

Mindegy, most már késő bánat. Most már ebből kell kihozni, amit tudunk. A fenti kettő az előtte kép, ez meg itt az utána. Volt szemét, nincs szemét.



A mindenféle rendű és rangú faanyagok egy óriási területen voltak szétszóródva. 












Ezeket először is osztályozni kellett: szemét - nem szemét, majd szortírozni. Kis tűzifa, ami már befér a kályhába, mehetett a tornácra.  Hosszú  tűzifa,  amit  még  darabolni  kell  raklapokra került további száradás végett. A hosszú fekete fólia pedig néhány gerendát rejt,  amit  reményeink szerint az  istálló építésénél még föl tudunk használni.



Még a fenyő tűzifáról lehullott rengeteg kéregdarabot is feltakarítottuk. Tele is lett vele a traki utánfutója, most az erdőben várja, hogy humusz legyen belőle.

Ez már az utána állapot. 




Ez a kupac fuvarra vár a szeméttelepre.



És a végére hagytuk a "legkellemesebb" feladatot, a szalmabála kupac felszámolását. Ekkora szívást! Komolyan mondom, keveset éltem meg. Rohadt nehezek, mivel már vagy másfél éve szívják magukba a csapadékot. A madzagokat megette az idő és a nap vasfoga. Ebből kifolyólag nem tudjuk mindet egyben felpakolni. 

Ez volt a kiinduló állapot.



Kilenc fordulóval később sajnos még mindig ennyi maradt. A szalmát egyébként a kertbe cígöljük, hogy ott majd a vetemény takarására használjuk. Másra ugyanis már nem alkalmas.



Innen folytatjuk a jövő héten.

Málna legfrissebb képével búcsúzom. Jövő héten ismét jelentkezem. Addig is szép napot és kellemes hétvégét mindenkinek.


4 megjegyzés:

  1. Azok a kis kecskegidák valami tüneményesek :) annyira édes pofijuk van, nem csodálom, hogy rabja vagy a pindurkának :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezért tart minden etetés kétszer annyi ideig, mert egyszerűen nem tudunk úgy elmenni mellettük, hogy minimum párszor ne kapjuk fel őket egy kis dögönyözés céljából.

      Törlés
  2. Nagyon szèpek az állatok! Meg az egesz gazdaság! 😊 Minden jót nektek!

    VálaszTörlés