2019. május 16., csütörtök

Özönvíz után


Hát emberek ez nem semmi, ami eddig ebben a hónapban nálunk leesett. A  15 napból 7 egész napos eső, ezenkívül két nap heves zápor volt. A lehullott csapadék mennyiségéről nincs elképzelésem, de szerintem úgy két havi adag biztos leesett ebben a fél hónapban. 

Nálunk homok talaj van, ami azt jelenti, hogy a vizet issza be, mint a szivacs. Amikor már nálunk is így megáll a víz, az nagy mennyiségre utal.

Tegnap így állt a víz a ház mögött. Jó, igaz, hogy ide a csatorna miatt koncentráltan folyik a víz, de egy kis szimpla esőnél nem szokott "tó" képződni ezen a helyen.

Konyhaablakból egyik irányba nézve ez, ...


... másik irányba ez a látvány tárult elém.


Az állatudvart egyenesen katasztrófa sújtotta övezetnek kéne nyilvánítani. Konkrétan bokáig süllyedek a sárba helyenként.

Amikor a "Guccsi" a legmenőbb viselet a birtokon.


A malacok által kitúrt összes mélyedés megtelt. Így az "Ezer pocsolya birtoka" nevet is felvehetnénk jelen pillanatban.



Három napja szinte szobafogságban voltak szegényk kecskéink, csak pár órára engedtem ki őket a villanypásztoron belül legelészni, hiszen szinte folyamatosan esett az eső. A kecske kimondottan utálja, ha besüpped a lába a talajba. Bár nem ezért  ácsorognak  a fejre állított vályúkon. Ha valami akár 5 cm-re is kiemelkedik a talajból, nekik arra fel kell mászniuk. Ezért is vannak a vályúk fejre állítva, mert esténként borogathatnám ki a kecskebogyókat belőlük.



Lilike is ott egyensúlyozik.



Persze azért az eső nyilván kellett a legelőnek, meg a facsemetéknek is, csak megint az egyenlőtlen eloszlás, ami nem annyira jó, meg persze a gyakorlatilag ősziesre fordult idő sem kimondottan kedvez az egyéb terményeknek. 

Na, de hogy vidámabb témára térjek. Hat napja új lakó költözött be hozzánk. Ez a kis cukiság lesz Józsikánk utódja. Egyelőre még egy kis csöppség és még neve sincsen neki. Szépen modellt állt nekem szemből.


Oldalról meg így mutat.


Az az igazság, hogy izgultam  meg még izgulok is. Ugyanis kiskecskét úgy még nem tartottunk, hogy ne lett volna ott az anyja. Akit megtartottunk, az még 7-8 hónaposan is szopott, meg mellette legelészett. Erre megkapom ezt a minikecskét és nekem kell életben tartanom. Elég nagy felelősség.

Ajándékba kaptuk a szomszéd birtokról és azt mondták az elején azért ne legeljen telibe mert megfostosodhat. Úgyhogy első napokban csak részlegesen volt kiengedve, a többi időt meg az ólban töltötte.

Most már teljes időben együtt van a többiekkel és követi szépen a csapatot. Kicsit attól is tartottam, hogyan fogadják, de úgy látom, hogy különösebb agressziónak nincs kitéve. Annyira felbátorodott már, hogy reggel és este, amikor két nagy tálban kapnak abrakot úgyanúgy odaáll és szépen eszik a többiekkel és azok nem is próbálják elzavarni.

Remélem sikerül őt felnevelnünk és méltó utóda lesz Józsi kecskének.

Nagy dolgok nyilván nem tudtak történni a kevés esőmentes napon, de azért sikerült valamennyit haladnunk. Elérkezett ugyanis  a kaszálás ideje a csemetésben. Szerencsére a korábbi segítőm, aki részt vett a telepítésben ezúttal is tudott jönni és másfél napot tudott is kaszálni (Azért csak ennyit, mert kissé alábecsültük a szükséges üzemanyag mennyiséget és eddig tartott ki.)

Azért nem volt könnyű dolga szegénynek. Ebben a dzsumbujban kellett megtalálni a csemetéket és lehetőleg nem lekaszálni őket.


Itt már szépen látszanak a csemeték sorai. Ebben a vékony sávban bújnak meg valahol az éger csemeték.


Meg itt is.


A házat is körbenyirta, mert már kicsit itt is eldzsungelesedtünk.


Na meg mindkét villanypásztor alatt is, mert a fű már annyira felnőtt mindkét helyen, hogy szerintem nem is működtek. 


A kertnél kívül is kb. akkora volt a fű, mint ahogy bent is. 


Amíg ő kaszált én neki estem a kert gyomlálásának. Kapálásról szó sem lehetett több okból is kifolyólag.
1. Az alagút szindrómám miatt könnyebb nekem a gyomlálás, mint a kapanyél órák hosszig tartó markolászása.
2. Csak így lehetett észrevenni a gaz között megbújó apró haszonnövény kezdeményeket (kapor, répa, cékla még elég picike).
3. Kapálás során a sokkal gyorsabban kiszárad a föld, hiszen az alsó nedves réteget felhozom a felszínre.

Kiinduló állapot.


Itt már azért szebben látszanak a sorok.


Sajnos szomorúan tapasztaltam, hogy a krumpli bogarak már megérkeztek. Eddig ugyan csak három példányt láttam, de sok jót nem ígér. Újfajta módszert vetettem be a levélrágók ellen: Neem olajat. Mondjuk még csak egyszer permeteztem és ez nem azonnal hat. Viszont állítólag úgy megzavarja ezeket a rovarokat, hogy elfelejtenek enni, párosodni, petét rakni és így egyszer csak elfogy a populáció. Talán holnap meg tudom ismételni a kezelést, ha kicsit szárazabb lesz az idő végre.

Kicsit szárazabb és melegebb májust kívánok Mindenkinek. Hamarosan újabb hírekkel jelentkezem.

5 megjegyzés:

  1. Borzasztó ez az idő, nálunk is vasárnap óta négy napi egyfolytában esett. Fura volt ma reggel csendre ébredni. Holnaptól talán már látni fogjuk a napot is és melegebb is lesz :)

    VálaszTörlés
  2. Én is ebben reménykedem.Holnap talán már a kertbe is kimerészkedhetek.

    VálaszTörlés
  3. Eszter amennyiben még nem láttad, olvastad őket, akkor sok szeretettel ajánlom figyelmedbe.
    https://sokszinuvidek.24.hu/eletmod/2019/05/19/felebresztettek-szunnyado-almabol-a-totokfoldi-tanyat/

    VálaszTörlés
  4. Köszi a tippet. Az ö történetüket még nem olvastam, de sok hasonlót már igen a sokszínü vidékröl.

    VálaszTörlés
  5. Eszter nagyon szívesen, és remélem jól tudtok hasznosítani egy-két dolgot a magatok számára is.)

    VálaszTörlés