2020. október 12., hétfő

Kis nagy ellenség, avagy harc a bolhák ellen


A korábbi években is előfordult, hogy a malackáink megbolhásodtak, de eddig mindig elég volt, ha az állatokat lefújtuk egy erre alkalmas szerrel és utána egy darabig rendben voltak. Idén nyáron viszont annyira eldurvult a helyzet, hogy már a cipőben (nem gumicsizmában) bemerészkedő embert is azonnal ellepték. Egész nyáron folyamatosan permeteztük őket, de egyszerűen nem akartak eltűnni. 

A pohár akkor telt be, amikor véletlenül megfeledkeztem a gumicsizmáról és pár perces állatbirodalmon belüli tartózkodás után mindkét zoknim szárán fekete gyűrűként gyülekeztek a vérszívók. Na, ekkor hívtam az állatorvosunkat és elpanaszoltam a problémát. Azt mondta, az a szer, amit használunk az jó, de ha ennyire eldurvult a helyzet, akkor az állatok kezelésén kívül  ólakból alom ki, eléget, ólak alját, falát, a földet is lefújni.

Viszont állatpatikában ezt a szert csak 5 ml-es ampullákban lehet kapni, amit egy liter vízhez kell keverni. Fenti hadművelethez viszont nem elég egy-két liter. Állatorvosunkon keresztül viszont tudtunk rendelni 200 ml-es kiszerelésben. Így 70%-kal olcsóbb volt, mintha a kis kiszerelést vettük volna.

Szeptember 30-án tudtuk elhozni a három 200 ml-es flakont, amiből összesen 120 liternyi permetezőszert lehet bekeverni. Azt gondoltuk ennyi biztosan elég lesz a teljes hadművelet lefolytatásához.

Másnap délután (mivel reggel esőre állt) neki is kezdtünk a procedúrának. Az összes ólból az almot kihordtuk. A két pici malacóllal kezdtünk. 


Majd a kecskeól, nagyobb malacól és a Kan malacunk ólja következett. Itt már gyűlik a halom.


A kezelésre váró delikvensek pedig azt hiszik nekik készül valami mulatság. Mert azonnal belevetették magukat a szalma kupacba és szórták szerte-széjjel.


Az ólak és az ólak előtere kitakarítás után.


Ezt követte az alom elégetése, majd kihordása.


Közben a gazda kitalálta, hogy a szerrel való permetezés előtt, gázperzselővel is neki megy a felületeknek. Kapott az ólak alja, oldala valamint ...


... a földet is végig perzselte, ameddig ki van taposva az aljnövényzet.


Az ólak külső falát is átperzselte, de a karámok se maradtak ki.  Gyakorlatilag minden felületre ráment, ahol a bolhák megtelepedhettek.


Miután végzett a gázpörzsölővel és a felgyújtott alom is elégett, szépen kitakarítottunk. 


Ezután jött a legtrükkösebb része, ugyanis a malackáink idegenkednek a "locsolkodástól". Tehát először is össze kellet őket gyűjteni, majd megakadályozni, hogy szana-széjjel fussanak. Ezért azt találtuk ki, hogy egy kis délutáni uzsival becsaljuk őket a kecskekarámon belül és amíg esznek, megejtjük a kezelést. 


Végül egy nagyon gyanakvó malacon kívül az összeset sikerült becsalogatni és alaposan lepermetezni. 

A készítmény útmutatója szerint a kezelést egy hét múlva meg kellett ismételni. Ekkor sikerült az összes malacot becserkészni. Méghozzá úgy, hogy előző este, miután alvás céljából elvermeltek a kecskeólban rájuk lett csukva a karámajtó, így a múltkori lógós sem tudott, hova menni. Másodszor tehát mindenki átesett a kezelésen.

Azóta több malacot is ellenőriztünk és nem találtunk bennük élősködőt, valamint mi is bemerészkedtünk cipőben a területre és magunkon sem láttunk az ugri-bugrikból. 

A malacok mellett a kutyákat, macskákat is lekezeltük, a kutyaólak sem maradtak ki. Habár a macskákban soha nem láttunk bolhát, a két kutya meg bolhanyakörvet visel. Úgy voltunk vele, ha már neki kezdtünk végezzünk alapos munkát.

Valószínűleg a tavalyi enyhe tél miatt nem fagytak el, ezért tudtak idén ennyire elszaporodni. Több gazdálkodótól hallottuk, hogy ők is hasonló problémával küzdenek. Remélem most egy jó időre megszabadultunk tőlük.  A szernek megmaradt több, mint a fele, úgyhogy jövőre már résen leszünk és időben le tudjuk kezelni az állományt, ha szükséges.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése