2020. október 17., szombat

Már megint málnázunk


Bár a blog neve Eszter Málnáskertje, szégyen szemre több évnyi és több tucatnyi málnatő telepítése után,  még idén sem tudtunk pár szemnél többet leszedni a nevezetes gyümölcsből. A legutóbb, tavaly ősszel  telepített tövek  megeredtek ugyan, de valószínűleg a tavaszi 10 hetes aszály már sok volt nekik. Mi pedig elmulasztottuk a locsolást, így őszre megint alig maradt 20 tő, de azok is alig fejlődtek. 

Bezzeg anyukáméknál burjánzik a növényzet. Ott a másik véglet alakult ki, annyira szapora, hogy tavasszal és ősszel is ritkítania kell, hogy ne dzsungelesedjen el. Így idén megint neki kezdtünk a procedúrának, mert makacs emberek vagyunk. Addig nem adjuk fel, míg annyi málnát nem tudunk termeszteni, hogy degeszre tudjam enni magamat, és még mindig maradjon. 

Október első hétvégéjén tehát felkerekedtünk és meglátogattuk a családot. Ha meg már ott voltunk, anyukám utasításának megfelelően emberem kibökte a felesleges töveket. Ezúttal szép vastag szárú, nagy gyökerű töveket sikerült gyűjteni. 

Mivel már sötétben érkeztünk haza csak vízbe tettük őket, hogy az ültetésig ne száradjanak ki. 


Hétfőn reggel az állatok ellátása után rögtön neki is láttunk az ültetési projektnek. Szerencsére múlt héten az időjárás is tökéletesen megfelelt ennek a feladatnak. Gyönyörű napsütéses időben tudtunk tevékenykedni.

A gazda először is kiásta az ültető gödröket. 


Majd a töveket a kis traktorunkra felpakolva lezötyögtünk a komposzt ládáinkhoz, hogy az egyikből friss komposztot hozzunk a tövek alá. Szép érett virágföld született kb. 1,5 év alatt. 


A pipikék nagy örömére tele volt hatalmas rovar lárvákkal, amiket lapátolás közben én egy nagyobb tejfölös pohárba gyűjtöttem, ami tele is lett. Látni kellett volna őket, hogy kapkodták fel a finom falatokat és percek alatt el is tüntették. 

Az újabb málnatövek túlélési esélyeit tehát ezúttal friss komposzttal is megtámogattuk. Ebbe ültettük bele a töveket és utána ment vissza a kiásott föld. 


A munkamegosztás ezúttal is megvolt. A gazda ásott, ... 


... az asszony meg ültette a töveket.


Ezúttal kb. 40 tő málnával sikerült gyarapítani az állományt. Amit ültetés után jól belocsoltunk. 

A hétfői ültetést követően szerdán kapott egy egész napos esőt. A héten pedig hétfőn,  kedden és csütörtökön is rengeteg csapadék esett, ami remélhetőleg kedvez a málna megeredéséhez. Tavasszal tovább akarjuk folytatni a telepítést, valamint támrendszert kell nekik készíteni, hogy ne vaduljon el az ültetvényünk.

Jelenleg így néz ki a málnaültetvényünk.

Reméljük, hogy jövő nyáron már szüretelhetünk egy szép adaggal a piros bogyókból.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése