2020. október 30., péntek

Őszi elfoglaltságok

 

A gazda szeptember végi, október eleji itthon tartózkodása alatt nagyon produktívak voltunk. A korábban már részletesen megírt bolhairtás, málnatelepítés és kerti konyha csinosításon kívül még nagyon sok minden történt nálunk Málnáskertben.

Az ólak, karámok javítása szinte kihagyhatatlan program. Valami mindig történik. Most a fejőállás oldalát rúgták ki a lányok.

Ezenkívül a korábban szellőzési céllal hagyott rést is megszüntettük, mivel rendszeresen bevert az eső. Előtte. 

Utána.

Az egyik malacól hátulja is javításra szorult, mert a nagy helyezkedések közepette (ki, hol aludjon) ennek is sikerült lerúgni a hátoldalát.

Ezen kívül az összes kecske átesett az őszi pedikűrözési macerán. Mivel ez kétemberes munka, ezért erről nem tudott kép készülni. A szitu ugyanis úgy néz ki, hogy elkapunk egy delikvenst, azt ketten az oldalára fektetjük, majd az én feladatom, hogy három lábat és a testet lefogjam, míg a gazda megkörmöli a kecskét.

Miután az állatok körüli feladatokat elláttuk megint "fázni" kezdtünk. Ezúttal sikerült két napot is a már meglévő farakat gyarapításával töltenünk. 

Ez a fa fennakadt egy másikban, így a levegőben kezdte meg a darabolást. Egyébként nagyon óvatosan járunk el, hiszen tudjuk, hogy az erdei munka kimondottan veszélyes üzem. Döntéskor én mindig fedezékbe vonulok és a gazda is nagyon figyel, hogy ne történjen baleset.


Időközben megrendeltük az istálló villanyszerelési munkálatait. A szerelő pedig a munkadíj fejében 12 darab akácoszlopot kért. Ezért először ezek legyártásával kezdtük. 


A nagy farakat gyarapítása mellett folyamatosan keletkeznek az alábbi kupacok a méreten aluli botfákból. Már legalább egy köbméternyi akad ebből is. Nekünk ezek kifejezetten jók lesznek a csikótűzhelybe, ha már kiszáradtak.


Azért néhány tonnát megmozgatunk a nap végére. De mindketten nagyon élvezzük ezt a fajta munkát is. 


Jelenleg így áll a farakatunk.


Viszonyításképpen: legutóbb még csak ekkora volt.


Az istálló körüli tereprendezésben is sikerült előrelépést tennünk. Ahogy azt már megírtam egy nagyon kedves barátunk megígérte, hogy októberben is eljön és segít befejezni a rendrakási munkálatokat, amiket szeptemberben a pótkocsi meghibásodása miatt félbe kellett hagyni.

Szerencsére október elején sikerült egy napot találni, amikor ragyogó időben tudták folytatni a megkezdett téglaválogatást.


Az egész és a fél téglák mentek a kupacba. Sikerült még egy elég szép rakatot építeniük.


A törmelék pedig ment a pótkocsira, amivel a már említett gödröt töltötték fel. 

Igaz, hogy aznap tényleg látástól vakulásig (napkeltétől napnyugtáig) dolgoztak, de a végeredmény magáért beszél. Végre meg lehet közelíteni az épületet.


Ezen az oldalon még maradt még egy kis munka: néhány tégla elpakolás, egykori karámoszlopok kivágása és a bozótos kiirtása. De ezzel már ketten is elboldogulunk. 


Közben a villanyszerelő is megérkezett és bevezetékelte az istállót, valamint felhelyezte a szükséges konnektorokat. Sőt két darab lámpa is felkerült a helyére, így már  kedvezőtlen fényviszonyok mellett is lehet tevékenykedni.





Október első harmadáig tehát eddig jutottunk  építés-szépítés terén. Ahogy az időjárás engedi folytatjuk tovább. Én pedig szépen beszámolok Nektek Málnáskert szépüléséről.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése