2021. január 28., csütörtök

Visszatekintés az elmúlt évre


Végezetül a tavalyi évre pontot téve egy összegzéssel készültem, hogy egy bejegyzésen belül lássátok, hogy mi mindenre jutottunk ebben a furcsa, nagyon emlékezetes 2020-as esztendőben. Nyilván csak a legfontosabb eseményeket említem most meg, minden csipli-csupli dologra nem térek ki, arra ott van a havonta készült 4-5 bejegyzés.

Az év egyes számú nagy projektje mindenképpen a közel egy hektárnyi (pontosan 0,8 ha) területen történő tölgyerdő megújítás volt. Amihez külső segítséget is igénybe kellett vennünk egy erre szakosodott vállalkozó cégtől. 

Egyrészt a hatalmas aljnövényzet kipucolásához, másrészt a kerítés megépítéséhez. A 8.000 darab csemetét már mi magunk ültettük el. 

Sajnos a tavaszi nagy szárazság miatt sok nem eredt meg, így ősszel már pótoltunk 400 darabot és makkot is vetettünk, de idén még legalább 2.000 darab csemete pótlására lesz szükség.

Nem volt elég, hogy a terület ki lett tisztítva, a kerítés megépítve, a csemeték elültetve, azokat folyamatosan gondozni kell, azaz az aljnövényzetet rendszeresen nyírni, hogy ne nyomják el a csemetéket. Ez pedig egy ilyen hatalmas területen egyszerre nagyjából egy hetes munkát jelentett a gazdának, amit tavaly kétszer is ismételt.

Ezenkívül a kerítést a rengeteg vad miatt már többször kellett javítani,  ami szintén sok időnket elvette. De azért mindenképpen távol tartja a vadak nagy részét, csak néha téblábol be egy-kettő. 

Ezzel tulajdonképpen egy három éve zajló erdő megújítási program végéhez értünk. Szerencsére a három, valamint  két éve ültetett összesen 12.000 darab égercsemete már nem igényel ápolást. Szépen növögetnek, némelyik már 4-5 méter magas. 

A nemrégiben ecsetelt baromfiprojekt beindításához sikerült végre megépíteni egy kis tyúkházikót. Bár a lakók nagyrészt kihaltak belőle, de a házikót már senki nem veheti el tőlünk. 

Idén pedig újabb lakók fognak érkezni, amint biztosítani tudjuk  a biztonságos szabadban tartózkodás feltételeit.

Sikerült a kerti konyhát is kicsinosítani. Már csak a favázat kell még egyszer lefesteni.

Az istállónál is történtek előre lépések. Tavasszal sikerült a nyugati oldalt megtisztítani a dzsumbujtól.

Ősszel pedig a keleti oldalt is sikerült majdnem teljesen rendbe tenni.

Ezenkívül még a villanyszerelés is megtörtént.

Az idén sem maradt el a legelő kaszálása, amit a szomszédos birtok gazdája végzett. Sajnos mivel a traktor felmondta a szolgálatot a bálázáshoz nagyjához már külső segítséget kellett igénybe vennünk. De így végül 39 db 150-es nagy körbálával, valamint kb. 50 darab kis kocka bálával lettünk gazdagabbak, amin felesben osztoztunk. 

A tavalyi évben végre sikerült neki állni a 3,6 hektár nagyságú akácerdő tisztításának is, amelyben néhol egymás hegyén-hátán nőttek a fák, ezáltal elfogva egymás elöl a fényt. 

Ennek eredményeként sikerült összerakni ezt a szép kis farakatot.

Így, kissé szellősebben sokkal jobban tudnak majd fejlődni a megmaradt példányok.

Öt év után végre sikerült időt szakítani kis traktorunk szervizelésére is. Remélem ezek után még egy darabig hűségesen szolgál minket.

A fenti események mellett a 2020-as évben sor került 7 malac és 4 kecske levágására, melynek eredményeként füstölt áruban, valamit húsokban nem szenvedtünk hiányt. Kisebb mennyiséget sikerült ismerősöknek, barátoknak értékesíteni is.

A "termés" egy része sonka formában, 

... másik része kolbász formájában.

A kert is bőségesen ellátott minket a különféle terményekkel. Többek között burgonyával, 

répafélékkel.

Melynek eredményeként most január vége felé is még két láda krumpli, különféle gyökérzöldségek vannak a pincében. A fagyasztóban zöldbab, sóska, padlizsán, tök, gomba várja a mielőbbi felhasználást. 

A pincében saját készítésük szörpök, lekvárok, paradicsomkészítmények még mindig bőségesen vannak.

Úgyhogy a baromfis projekt kudarca ellenére mi eredményesnek értékeljük a tavalyi évünket is és optimistán, várakozással és tervekkel teli indultunk neki ennek az évnek is. Remélem idén sikerül még több, vagy az összes  már folyamatban levő építményt befejezni és tovább bővíteni az állatállományt nemcsak mennyiségileg, hanem fajták szempontjából is.

2 megjegyzés:

  1. Gratulálok! Ügyesek vagytok.
    Sikeres, eredményes, egészségben eltöltött új évet kívánok.
    Marika

    VálaszTörlés
  2. Köszönjük szépen! Ölelés Málnáskertböl.

    VálaszTörlés