2021. április 11., vasárnap

Tavaszi Nagytakarítás Három Felvonásban

 

A tavaszi nagytakarítást nálunk nemcsak a házban, hanem az állatok birodalmában is meg kellett ejteni. Az első felvonás már  húsvét előtt lezajlott, mégpedig a cica és kutyaszállással. 

Először is ment a mosásba az összes alátétplédjük.


Az ólakat kívülről, belülről, sőt még alulról is kitakarítottam.


Még a porszívót is bevetettem a nagyobb tisztaság érdekében.


Mivel tavaly nagyon megjártuk a bolhainvázióval, ezért idén a megelőzésre helyezzük a hangsúlyt. Bolhaírtó szert keverve a kis pumpás készülékembe, kívül-belül lefújtam az ólakat.


Az összes evős-ivós edényt is elmostam. (Természetesen ez nem évente egyszer, hanem igény szerint történik.)


Málna még aznap este átesett egy tisztasági fürdetésen is mielőtt megkapta volna az új bolha és kullancsellenes nyakörvét. Boróka ezt a mozzanatot megúszta, mert mudiként öntisztuló a szőre és bármit is szed össze a bundájába vagy bármibe is hempereg bele, hamarosan megint tiszta és illatos a drágám. Új nyakörvet természetesen ő is kapott.

A tavaszi és nyári létre felkészített kutyalányok: Málna és 


Boróka.


Nekünk a legszebbek és legimádnivalóbb kutyák. (Bár Boróka néha még mindig az őrületbe tud vinni.)

A cicák megkapták a féreghajtó tablettájuk első adagját két héttel ezelőtt, tegnap pedig megetettem velük a második adagot is. 

A második felvonásra Nagyszombaton került sor. Ez már két szereplős volt, ugyanis a gazda is becsatlakozott.  Négynapos ünnep ide vagy oda, mi bizony két napot beáldoztunk a tisztaság oltárán.

Kora reggel az etetés és a fejés után már neki is álltunk a hadműveletnek. Ehhez természetesen a traktorunkat is igénybe kellett venni, ami szemmel láthatóan felkeltette a kecskenép érdeklődését. 


Mivel mélyalmozást alkalmazunk a kecskeólban a tavaly október eleji kitakarítás és bolhaírtás óta nem volt kialmozva. A szénarács előtt halmozódott fel a legvastagabban az alom ami jól látszik abból is, hogy a fejem majdnem a plafont súrolja, holott alap esetben jó fél méterrel magasabban van.

Szóval szép feladat várt a gazdára.


Először is  ösvényt kellett takarítania magának a karámon keresztül, hogy  az ólból egyáltalán elkezdhesse kihordani a ganyét. Hát nem volt egyszerű folyamat, az egész cucc össze volt állva, még a villa fogai is ide-oda görbültek az erőlködéstől.


Amíg a gazda a kecskeóllal és karámmal küzdött, én neki álltam a kis malacbirodalom rendbetételének. Mivel a malacok rendesebb népek a kecskéknél, ők nem piszkítanak az alvó helyükre. Ebből kifolyólag a laza szénaalom kivillázásával én is boldogultam.


Majd a karámban szétszóródott szénát és az itt-ott kialakított malac wc-ben elhelyezett termékeket is elszállítottam úgy 6 fordulóban. Íme a kitakarított végeredmény.


Szükség volt még az ólak némi nemű reparációjára is, majd mehetett bele a friss alom.


Miután itt végeztem, beálltam segíteni a kecskekarám takarításába is. Végül a gazda úgy 5 pótkocsinyi trágyát fuvarozott el a kecskeólból és karámból.

Közben rám  még várt a húsvéti fonott kalács megsütése is. Így nem tudtam végig segédkezni. Ebéd után pedig még a havi nagybevásárlást is el kellett intéznünk. Így a Harmadik Felvonásra csak Húsvét hétfőn került sor.

Erre a napra már csak az eredeti malacól, valamint Kancsika és Bendegúz szálláshelyének takarítása maradt vissza. Ismét közösen takarítottunk. Én a malacól bal felét takarítottam, ez az alvós rész. A gazdának jutott a "jobbik" , viszont rosszabb oldal, a malac wc kitakarítása.


A malac és kecske fiú szállásánál nekem az ól és a külső karám jutott, ...


... a gazda meg küszködhetett a belső karámban felhalmozódott cuccal.


Belső karám tiszta a lehetőségekhez képest.


A ganyédomb ekkorára növekedett. Mire megérik kb. a felére esik majd össze és lesz belőle jó kis humusz.


Bendegúz megszemléli a végeredményt. Igazán jókiállású bakocska lett belőle és a teljesítményére sem lehet panasz. 


Mivel annyira összeszokott és hatékony csapat vagyunk mi ketten, két óra alatt meg is voltunk a takarítással. Már csak egy dolog volt hátra: a bolha ellenes kezelés. Mivel azonban elég csípős volt a reggel az állatokat nem akartuk sokkolni a permetezéssel. Ezért inkább egy előrehozott vacsorát rendeztünk nekik délután négy körül, amikor a legmelegebb volt.

Tízliternyi anyagot kevertünk be egy  permetező kannába és ez elég volt ahhoz, hogy a gazda lefújja az összes malacot és kecskét, akik ezúttal meglepően jól tűrtek  a procedúrát. Az állatok után az összes ólat is lefújta kívül és belül is. Reméljük így elejét vehetjük a sok ugri-bugri bolha megjelenésének és elszaporodásának. 

Ezzel végeztünk is a tavaszi nagytakarítással. Hamarosan újabb irománnyal jelentkezem.

4 megjegyzés:

  1. Gratulálok, nagyon szorgosak vagytok. A kis állatkáitok biztosan meghálálják majd a gondoskodás! 💕

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük az elismerést. Nap mint nap örömet szereznek és mosolyt csalnak az arcunkra már csak a létükkel is. Ölelés Málnáskertböl.

      Törlés
  2. Nagyon ügyesek vagytok. Naponta nézem a blogotokat. Minden nap várom a fejleményeket. Gyönyörű a házatok, kertetek, állatkáitok. Nagy örömmel tölt el, hogy ilyen tisztelettel vagytok a természet, állatok és a körülöttük lévő munka iránt. Minden elismerésem a tiétek. Üdvözlettel Hajni Szlovákiából

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Hajni! Nagyon örülök, hogy olvasóim között tudhatlak. Köszönjük szépen az elismerő szavakat, dicséretet. Mindig jól esik a pozitív megerősítés. Ölelés Málnáskertböl.

      Törlés