2021. május 17., hétfő

Málnáskerti túra

 

Az összes hónap közül nekem a május a kedvencem. Szerintem a birtok is ilyenkor mutatja a legszebb arcát. Ezért kipattant a fejemből, hogy mi lenne, ha egy kis virtuális sétára vinnélek benneteket Málnáskertben. 

Ennek érdekében május 8-án tettem egy nagy körsétát és "bejártam e hon minden zegét-zugát" és készítettem egy csomó fényképet.

A túrát stílusosan a majdani főbejáratnál kezdtem, ami most még ezt a képet mutatja. Egyelőre kicsit dzsungeles, a kaput is alig bírtam kinyitni. Két elmaradhatatlan kísérőm természetesen a túra egészén velem tartott. 


A kapun belépve néhány tíz méter után egy beton alapzatra bukkanunk. Ez kérem szépen a majdani garázs 6 éve elkészült beton alapzata. A felépítmény még várat magára. Talán ez év végére elkészül, hogy szegény kocsink végre ne a csillaggarázsban töltse a szabad idejét. 


A terv ugyanis az, hogy a birtok területén minimalizálni akarjuk az autós forgalmat. A majdani látogatók is a kapun kívül tudnak majd parkolni és innen indulhat a séta. 

A "garázst" elhagyva mindjárt a napelemekbe botlunk, melyek üzembiztosan lassan 6 éve látják el elektromos árammal a birtokot. Viszont úgy néz ki, hogy nem ússzuk meg a bővítést, a további létesítmények és a majdani asztalos műhely szükségleteire már nem lesz elegendő a rendszer kapacitása. 


A tavaly kivágott tölgyfa törzsek egy része még mindig ott fekszik, ahová tavaly vontatták őket, a napelemek mögött. Idén most már muszáj lesz felfűrészeltetni a fákat. Szerencsére mivel tölgyből vannak, az időjárás és a víz nem tett kárt bennük eddig, de persze jobb lenne, ha  minél előbb rakatokba rakva tudna száradni az anyag. 


A tölgyfarönkök mögött a háttérben már látszik is a vadvédelmi kerítés bejárata, amely a tavaly telepített csemetést védi. 

Itt pedig már a kerítés túlsó oldalán vagyunk, a  dombtetőn. Ezen a területen 1.100 darab akáccsemete lett elültetve tavaly, amit idén már 200 darabbal megpótoltunk. De ősszel további pótlásra lesz szükség. 


A csemetékből itt persze nem látszik semmi. Egyrészt az akác ekkor még nem bontott levelet, másrészt az aljnövényzet közel akkora, mint a csemeték. Az  egyébként a gazda első számú feladata, hogy a csemetésben visszanyesse az aljnövényzetet. 

Akácos dombról le, majd a  kerítésen belül elindultam nagyjából északi irányba és dombra fel. Így érkezünk a tölgyesbe. A képen látszik néhány szép példány. Sajnos az előző tulaj rablógazdálkodásából kifolyólag eléggé meg lett ritkítva, de nekünk így is csodaszép. 


A terület északi vége teljesen csupasz. Itt gyakorlatilag újra kellett telepíteni az erdőt. Az idén tavasszal telepített csemeték nagyon jó arányban eredtek meg és az alábbi képen látszik egy szép példány, amely rengeteg és hatalmas leveleket bontott. A kritikus persze megint a nyár lesz, ha kapnak elegendő csapadékot, akkor megmaradnak. 


A május csapadék szempontjából nagyon kedvezően alakult eddig, ma is esett már egy jó adag, úgyhogy reménykedünk, hogy minél többen megmaradnak.

Ezt a képet a vadkerítésen kidugott géppel fényképeztem. A tölgyes mögött terül el ugyanis a három évvel ezelőtt telepített égeres. Mivel ez elég ingoványos területen van, innen örökítettem meg. 


Hihetetlenül gyorsan nőnek az égerfák, három évesen már kb. 4 méteresek. 

A kerítés keleti oldalán túli terület is még a miénk egy darabig. Ez amolyan senki földje, mocsaras, nádas, nehezen megközelíthető terület. A háttérben álló magas  égerfák viszont már valaki más birtokához tartoznak. 


Érdekességként készítettem egy képet a csemetés területére beköltözött lakó szállásának bejáratáról. 


Ez itt egy róka kotorék. A ravaszdi nagy építőművész, mert lassan már egy köbméternyi gyönyörű fehér homokot kikotort, a bejáratot egyre nagyobbítja, szép boltívesre megcsinálta. Ez lehet a főbejárat, de emellett a kerítésen kívül is található még két nyílás.

Mivel a csemetésnek csak egy bejárata van, ezért szépen visszasétáltam a kapuhoz, majd kilépve  elindultam a ház irányába, nagyjából észak felé. 

Út közben elhaladunk a majdani malac szállás mellett, amely most szintén eléggé elhanyagolt állapotban van. De higgyétek el, ketten kb. két nap alatt beköltözhetővé tudjuk tenni.


Kell egy kaszálás az ól és a villanypásztor nyomvonala környékén. Fel kell szerelni a kapukat a karámra, áttapasztani az ólat, kihúzni a villanypásztor zsinórt és már költözhetnek is a röfik. 

Ezen a területen azután nyugodtan turkálhatnak, hiszen egy erdős terület, csak a szélén van nekik egy kis napozós rész hozzácsapva a legelőből.  


Folytatjuk utunkat a ház irányába, amely már látszik is a távolban. 


Jobbra (keletre) szintén a fentebb már bemutatott égeres terület látszik. Háttérben a három éves, elöl pedig a két éves telepítéssel. 


És hipp-hopp már fent is vagyunk a háznál. Annak is majdnem a tetején. Na, jó csak a padlásajtóban. De innen készítettem ezt a csodálatos panorámaképet, mely megmutatja, hogy milyen látvány tárul elénk innen fentről. 

A pincétől, a kerti konyhán és a konyhakerten át a birtokot körül ölelő égererdő tölti ki a panorámát. 


Azért mutatok egy közelebbit is a konyháról és a kertről (ez utóbbiról majd külön beszámolóval készülök). 


Lemásztam a létráról és folytatjuk utunkat a pince mellett elhaladva a patak irányába. 


Haladunk az égeredő felé a legelőn keresztül. 


És  már bent is vagyunk az erdőben. Ezek a fák információink szerint kb. 15 évesek és kb. ugyanilyen magasak méterben. 


Ez egy keskeny kb. 50 méteres erdősáv, amin áthaladva el is érjük a patakot, amely többé-kevésbé meg egyezik a birtok határával. Bár a sasszeműek talán észreveszik, hogy a kép bal felső sarkában van egy kék-rózsaszín vonal. Az egy határjelző karónk, amit pont most újítottunk meg. A földmérő által kitűzött kicsiny karó mellett helyeztük el, és két féle festékkel is megfújtuk, hogy messziről is jól látható legyen. Ez jelöli nagyjából a birtok legészakibb pontját. 


A patak mentén végig haladva nagyjából ugyanez a látvány. Szerencsére most bőségesen van víz benne. Kétoldalt főként éger fák és a fák közt burjánzó zöld dzsungel főként csalánból, ragadós galajból és egyéb vadnövényekből. Olyan iszonyatos mennyiségű zöld tömeg van itt, hogy a malacok is ki vannak csapva reggeltől estig, had legelésszenek. 

A patakpartról visszafelé vesszük az irányt az állatok birodalma felé. A házhoz annyira közel van, hogy a konyha, étkező és nappali ablakból rálátunk az állatokra. Persze, ha elkészül az istálló és a malacbirodalom, akkor sem marad lakatlan. Meg vannak már a terveim, hogy kik fognak beköltözni, hogy mindig szem előtt legyenek.


Az állatok birodalmát megkerülve folytatjuk utunkat egy kis akácligeten keresztül, amit az idők folyamán sikerült már megtisztogatni. Többnyire karám és ól építésekhez használtuk fel a kivágott fákat, hogy a többiek némi levegőhöz és fényhez jussanak. 


Hát igen, az egyetlen szépséghibája a birtoknak, hogy keresztül húzódik rajta ez a szerencsére nem magasfeszültségű vezeték. Ezért is van ez az irtás az erdőben, hogy a fák ne veszélyeztessék a vezetékek épségét.  Ha nyernénk a lottón (főleg, ha vennénk egy-két szelvényt) biztos ez lenne az egyik dolog, amire költenénk: a vezetékeket levitetnék a föld alá. 


Itt már beérkeztünk ismét az akác dzsungelbe. Itt bizony kell még dolgoznunk, hogy az előbbihez hasonlóan szellősebbé tegyük. 


Az akácerdőn keresztül haladva (ez egyébként egy kb. 3 hektáros terület) érjük el az általunk épített kerítést vonalát, mely a falutól választja el a birtokot. Nagyjából egy 9-10 ház és a hozzá tartozó hatalmas telek húzódik a birtok mögött.  Itt végig mi építettük meg a kerítést. 


Az erdőből kiérve elérjük a jelenleg használt földes-füves utat, amelyen a majdani gazdasági bejárat felé haladunk. Jobbra itt is a kerítés, balra pedig a legelő egy részlete látható. 


Az utcafrontig elérve balra fordulunk és a kerítés mentén folytatjuk az utat vissza a kiinduló pont irányába, ahol sajnos egy folytonossági hiányba ütközünk. Három beton oszlopnak annyi, tőben eltörve, de szerencsére legalább a drót épp maradt. 


A történet a következő: pár hónapja a szomszéd bácsiékhoz átmenve azzal a kérdéssel fogadtak, hogy "Na, mi van szabadon eresztettétek a szarvasokat?" Nem értettem a kérdést, erre mondja, hogy pár órája egy kb. 50 főből álló gímszarvas csapat szaladt keresztül a birtokon, majd az ominózus szakaszon, keresztül távoztak, melynek ez lett az eredménye. 

Tovább haladva még egy bejáratra bukkantam, közvetlenül a már korábban javított szakasz mellett. Hát itt is lesz némi-nemű helyreállító munka. 


Közben balra elnézve láthatjuk az műhely-istálló építményt.


Majd vissza is érkeztünk nagyjából a napelemekhez. Innen is lőttem egy képet, hogy lássátok milyen szép nagy legelő tartozik a birtokhoz. 


Ezzel birtok túránk végére értünk. Remélem kellemesen elfáradtatok. Hamarosan újabb beszámolóval jelentkezem. Addig is legyetek jók és vigyázzatok egymásra!


6 megjegyzés:

  1. Hatalmas a birtok, és csak ketten vagytok rá? Látom, hogy egy-egy nagyobb munkára van segítség, de a napi munka kettőtöké? Gyerekek vannak? Mostanság kapcsolódtam rá a blogra, még kevéssé ismerlek benneteket, de sok kitartást és jó erőt kívánok a terveitekhez. Mi is lesz az a terv, hogy látogatókat is fogadnátok?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hú, jó sok kérdés egyszerre. Hát először is igazából csak 1,5-en, ha azt is nézzük, hogy a gazda jelenleg még 50 %-ban kamionozik. Így amig ö távol van én vagyok az állatokkal és a kerttel, plusz feldolgozások (tej, befőzések). Saját gyermekeink nincsenek, testvéreknél van összesen 5 csemete, ők szívesen vannak itt velünk a birtokon. Havonta egy-két napra nyitnánk meg a kapukat. Lehetne jönni birtoklátogatásra, falusi vendégasztal, esetleg aktivitások. Azért ez még képlékeny. Köszönöm az érdeklődést. Ölelés Málnáskertböl.

      Törlés
  2. Eszter csodálatos világot alakítottatok ki ezen a hatalmas területen! Mindig elámulok azon a hatalmas munkákon, amit csináltok, és amilyen szépen alakulnak a dolgok.
    Olyan szép a házatok, a pincét pedig már hogy benőtte a fű.
    Emlékszem amikor még ástátok a gödröt, és a nyári-konyha építésének is a kezdetét, és most már milyen szépen kialakultak.
    Nagyon kellemes volt ez a Málnáskerti túra, köszönet érte! Az égeres is nagyon szép, szóval nagyon sok szép rész van a telketeken. Aranyosak a kutyák is, hogy végig sétáltak Veled a túrán.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Andrea! Örülök, ha a beszámolóm tetszett. Gondolom kívülről nézve is nagyon szép a birtok, hát még itt élve. Nem is cserélnénk senkivel. Ölelés Málnáskertböl.

      Törlés
  3. Mindig rácsodálkozom arra a sok energiára, amivel csodát tesztek a birtokon. S akkor még nem sejtettem mekkora is. Azok a szarvasok jól elrendezték a kerítést.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az energia ott van, ha szívből és szeretetből csinálod a dolgodat. Persze azért most már lazábbra vesszük a figurát. Szerencsére nincs időkényszer, hogy mikorra kellene elkészülnie a dolgoknak. Haladunk szépen, azután egyszer csak majd elkészülnek. Ölelés Málnáskertböl.

      Törlés