2021. május 12., szerda

Új pipik a birtokon

 

A 2020-as évi  pipifiaskó után újra terveztük az egész projektet. Az sajnos bebizonyosodott, hogy ami másoknál működik, azaz a totálisan szabadon engedett baromfiak (árokparton, nagy udvarban) tartása, az Málnáskertben nem válik be. A tavaly beszerzett 16 csirkéből mindösszesen egy érte meg a felnőtt kort (az is kakas az istenadta). A többiek 4-5 kivételével (akiket valamilyen ismeretlen betegség vitt el) kutya, macska, és róka támadás áldozatai lettek. 

Ezek után érthető, hogy az újabb állomány beszerzése előtt a legutóbbi bejegyzésemben bemutatott óvintézkedéseket kellett megtenni. Azért nem volt elég szimplán egy magasabb kerítést építeni, mert bizony ragadozó madarak is élnek a környéken, ezért felülőről is várható támadás. Csóri pipik azért is mentek ki a villanypásztoron kívül, mert ott voltak fák és kb. méteres aljnövényzet, ami alatt nagyobb biztonságban érezték magukat.  Csak a róka komával nem számoltak. 

A röpde építése azért volt annyira sürgős, mert nem akartunk lemaradni a május első vasárnapján esedékes vásárról, ahol a pipik beszerzését terveztük. Az új lakók érkezése előtt még sort kerítettünk egy tisztasági meszelésre, valamint friss alom is került az ólba, hogy az új állomány ideális körülmények közé érkezhessen.

A beszerző körutunk szerencsével járt. Mindjárt az első pipiárusoktól megvásároltuk a kívánt mennyiséget. Ezúttal nem apróztuk el.  Úgy indultunk nekik, hogy 20 pipivel kezdünk. Az első árusnál mindjárt akciós pipiket kínáltak, 600 Ft helyet 480-ért darabját, plusz a 20 kapirgáló mellé még egy pár kiló tápot is adtak ajándékba. 

Megérkeztek az új lakók. Ugyan nem látszik, de tényleg 20  három hetes csirke van a dobozban. 


Kicsit megszeppenve álldogálnak a két kakas mellett a kiengedés pillanatai után. 


Természetesen az etetőkbe az eladók által adott táp került. Néhány bátor pedig neki is állt csipegetni. 


A múltkori állománynál  szerintünk az is hiba volt, és ez is lehetett az elhullás oka, hogy mi mindjárt az általunk kevert darát adtuk nekik. A hirtelen takarmányváltás pedig egyik állat sem tolerálja. Ezúttal készültünk és már előre mi is beszereztünk indító tápot a takarmányboltban. 

Azért a két óriás kakas kissé elrettentő lehet számukra, ezért esténként a tojófészkekbe húzódnak a kicsikék. 


Valahogy így. 


Bár egyik este az összes pipi egy fakkban volt és azért ment a küzdelem, hogy a kívül levők a kör közepébe jussanak.

Az igazán bátrak közül néhány már ki is merészkedtek pár nap után, a többiek azért még nem szívesen hagyják el a biztonságos ólat. 


De bent már igen felszabadultan viselkednek. Főleg, hogy az utóbbi napokban a kakasokat reggel kizártam és csak este engedtem be őket. 

Sajnos a harmadik napra az egyik pipi kimúlt. lehet hogy  ő  nem bírta a költözéssel és a kakasokkal járó stresszt, mert amúgy semmi külsérelmi nyom nem látszott rajta. Reméljük a többiek most már megmaradnak és szépen  cseperednek. Állítólag 20 hetesen már tojni fognak, így ha minden igaz, augusztus végére már lesz friss tojás is a birtokon. 

A mai napon már a 11. napjukat töltik Málnáskertben a kicsikéim és még mindig egy híján 20 a létszám, tehát egy hete sikerült a megmaradt állományt életben tartanom. Remélhetőleg ők már megmaradnak a gazdának és a gazdánénak pipihusi és tojótyúk formájában. 

Mivel azonban még mindig nem igen akartak a külvilággal ismerkedni, kénytelen voltam cselhez folyamodni: valamennyi etetőt és itatót az ólon kívül helyeztem el. Gondoltam a hasuk és a szomjúság csak kicsalja őket. És nem tévedtem.

Mai friss, még meleg képek. A 19 pipiből 11 kint kapirgál, tollászkodik, porfürdőzik, iszogat. Szóval láthatólag remekül érzik magukat. 


Ez már eléggé biztató. Szerintem hamar rákapnak a kinti élet ízére és már az lesz a gond, hogy mikor mennek végre be, hogy rájuk lehessen csukni az ajtót. 


Szóval most már vannak kapirgáló csirkéink is. Újabb előrelépés a terveink sorában.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése