2022. május 30., hétfő

Baromfiprojekt 3.1

 

Pontosan egy hónapja érkezett meg az új baromfi állomány Málnáskertbe és a létszám egyelőre változatlan, azaz a 12 újonnan érkezett, valamint Karcsi és Malvin él és virul. Ez tehát pozitívum. Viszont ahogy megírtam, a teljes állomány csak a röpdében tartózkodhatott, mert a baromfi villanypásztor még be kellett üzemelni.

Ehhez először is be kellett szereznünk magát a készüléket, hiszen a tavaly ősszel vásárolt cucc csak a tulajdonképpeni háló, ami 50 méter hosszú. Tehát nagyjából egy 12x12 méteres négyzetet lehet vele lekeríteni. Ehhez először is a nagyjábóli nyomvonalon le kellett kaszálni a növényzetet, ami eddigre már szinte derékig ért. 


Majd következhetett a háló kihúzása, ehhez ketten is kellettünk, mert gabalyodott össze-vissza. 


Hát mit, mondjak igen nagy csalódás lett a vége. A nyeke-nyóka  műanyag pálcák hajlottak össze-vissza, a háló belógott, alul több helyen leért a földre a második, harmadik szál is, amiben már áram megy. 


Közben az interneten megrendelt villanypásztor készülék megérkezett, itt a gazda épp a tojóláda oldalára szereli fel. A hozzá való akkumulátort már korábban megrendeltük, így csak össze kellett kötni és elméletileg már működött is. 


A gyakorlatban viszont nem, mivel anyukás simán rámarkolt a hálóra bekapcsolt állapotban és nem érzett semmit. A gazda tehát kénytelen volt végig menni a teljes nyomvonalon és az esetleges huplikat, egyenetlenségeket elsimítani, sőt több helyen a korábbi villanypásztor karókkal megmerevíteni az egészet, hogy ne hajoljon be. 

Az alábbi képeken már a javított változat látható egyik oldalról.


Másik oldalról. Láthatóan szép nagy terület áll rendelkezésre a szabadon végezhető kapirgáláshoz. 


Ezenkívül még a hátsó pipi kijáratot kellett felszerelni és a tikok már birtokba is vehették a területet. Mondjuk a kaszálatlan területen levő növényzet már túl magas nekik. De a többi területen vígan kapirgálnak. 


Árnyékolást most úgy oldottuk meg, hogy vettünk egy tekercs nádszövetet és azt terítettük fel és rögzítettük a röpdén.


Birtokba vették a lakók az új területet.


Tojás fronton sajnos visszaesésről számolhatok be. Az első héten jöttek szépen a tojások, azután semmi. Először arra gyanakodtunk, hogy a környezet változás miatt kicsit leálltak, de azután épp a villanypásztor szerelés közepette vettük észre, hogy el kezdték megenni a tojásokat. Ezenkívül az egyik pipit el kezdték csipkedni, csurom vér volt a popsija.

Googel a barátod, hát mindjárt rá kerestem, hogy mit lehet ilyenkor tenni. És a megoldás: szemüveget a pipiknek.


100 Ft-os darabáron mindjárt meg is rendeltem és ahogy a fenti képeken már láthatjátok, a lányok most már viselik is. Ez nem akadályozza őket az evésben, ivásban, kapirgálásban, viszont egymás csipkedését és a tojás evést megakadályozza. A bántás mindenesetre azóta megszűnt, viszont tojást azóta sem nagyon találok. Pár darab volt még egy hete a fűben itt-ott, azóta viszont semmi. 

Szóval baromfi fronton itt tartunk, remélem azért lesz ez még jobb is.

2 megjegyzés:

  1. Szia!
    A vásárolt tojótyúkoknál pont az a probléma, hogy egy rövid ideig még tojnak, majd leállnak. Idő kell míg újra elkezdenek tojni. Gondolom, te sem táppal eteted. Mi pl. délelőtt azért nem engedjük "szabadjára" őket, hogy ne tojjanak el. Addig a tyúkudvarban vannak.
    Sok sikert!
    Marika

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a tapasztalat megosztását. Csak reménykedni tudok, hogy egyszer újra kezdik.

      Törlés