2015. május 3., vasárnap

Milyen házat is építünk

Már túl vagyunk egy építkezésen, ahol a ház a ma megszokott anyagokból (Porotherm, betonfödém stb) épült,  mi viszont egy biogazdaságot szeretnénk létrehozni, ezért ebbe a koncepcióba ez a fajta építkezés nem illik bele. Más megoldásokat kellett keresnünk.

A házunk tervezésekor az alábbi szempontokat vettük figyelembe:
- minél kevesebb beton
- természetes építőanyagok (fa, vályog, szalma)
- egyszerű formák és szerkezetek
- minél kevesebb gépészet
- mi magunk fel tudjuk építeni

Sikerült találnunk egy építészt, aki otthonos ezen a területen. Vele és munkatársával közösen megszületett  a végeredmény, mely egy szendvicsszerkezetű ház: fa vázzal, belül egy sor vályogtégla, kívülről 50 cm-es szalmabála szigetelés. Mivel mind a vályognak, mind a szalmának az eső a legnagyobb ellenfele, ezért épül a faváz, amit ketten Gáborral (életem értelmével), aki asztalos és ezermester meg tudunk építeni. Ezután már a tető alatt dolgozva védve vannak az érzékeny anyagok. Amit lehet szeretnénk tehát saját kezűleg megcsinálni. Persze azért villany- és vízvezeték szerelőre nekünk is szükségünk lesz.

Amikor szalmaházról hallanak sokaknak a "tűz meg az egerek" jutnak eszébe. Azonban az 5 cm-es sárral letapasztott szalmabála az 1000 fokos tűznek egy óráig ellenáll, amit tesztekkel igazoltak. A rágcsálók ellen pedig fémhálóval lehet védekezni. Viszont az előnye órási a szigetelés szempontjából. Egy ca. 100 m2-es házat évi 50-60 ezer forintból ki lehet fűteni.

Íme a végeredmény: alaprajz + homlokzat







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése